Minister van sociale zaken België weg

BRUSSEL, 31 OKT. De Belgische minister Philippe Moureaux (sociale zaken) heeft bij premier Dehaene zijn ontslag ingediend.

De Franstalige socialist voelt zich onvoldoende gesteund door zijn christen-democratische collega's in het kabinet bij zijn plannen om de ziekteverzekering ter hervormen. Moureaux wil onder andere overheid, werkgevers en werknemers een grotere invloed geven in de ziekteverzerkering. Dat gaat ten koste van de macht van de ziekenfondsen en de artsen. Vooral de christelijke ziekenfondsen hebben fel geageerd tegen de hervormingsplannen.

In een brief aan Dehaene stelt Moureaux dat de CVP-ministers in het nationale kabinet zich te veel laten leiden belangengroepen. Door toedoen van die lobby wordt elke structuurwijziging onmogelijk, aldus de minister.

De 53-jarige Moureaux geldt als de belangrijkste vertegenwoordiger van de Parti Socialiste in het kabinet. Hij heeft grote politieke ervaring. Uitspraken van hem over de export van Waalse wapens droegen een jaar geleden bij tot de val van het laatste kabinet Martens. Als Moureaux inderdaad vertrekt als minister, kan hij zijn tijd volledig gaan besteden aan de problemen in de Brusselse gemeente Molenbeek. Vlak voordat hij dit voorjaar de eed als minister aflegde, liet hij zich benoemen tot burgemeester van Molenbeek.