Italiaanse sigaret moet ook gedoofd

ROME, 31 OKT. Ook de Italianen, de meest verstokte rokers van de Europese Gemeenschap, moeten er binnenkort aan geloven. De Europese eenwording brengt een culturele gelijkschakeling: geen sigaret meer bij de eerste caffè van de dag, niet meer met een brandende peuk een volle lift in, niet meer roken voor, tijdens en na de maaltijd. Als het kabinet tenminste zijn zin krijgt.

Op het kabinetsberaad gisteren is een wetsvoorstel aangenomen dat roken in openbare ruimtes als restaurants en scholen, stationhallen en kantoren verbiedt. Een uitzondering kan worden gemaakt als er een goede luchtverversingsinstallatie aanwezig is.

De wet moet nog door het parlement, en daarbij is vuurwerk te verwachten. Volgens cijfers uit vorig jaar rookt 42 procent van de Italiaanse bevolking. Daarmee roken de Italianen anderhalf keer zoveel als de Fransen. Als van dat gemiddelde de jongeren worden afgetrokken, betekent dat dat ongeveer tweederde van de volwassen Italianen aan de sigaret is.

Minister van gezondheid Lorenzo heeft geprobeerd de discussie voor en tegen minder emotioneel te maken door erop te wijzen dat het wetsvoorstel voortvloeit uit de EG-richtlijnen. Het kabinet wil ook het roken verbieden op alle vluchten die korter zijn dan twee uur; sinds ongeveer twee jaar mag op binnenlandse vluchten helemaal niet meer worden gerookt. Rokers die het niet kunnen laten, kunnen een boete krijgen van honderd tot vierhonderd gulden, en restauranthouders die gelegenheid bieden, kunnen worden bestraft met een boete van tegen de zesduizend gulden.