Hoogovens onderuit, massale verkoop drukt koers Daf; Forse koersval DSM en Hoogovens op Damrak

AMSTERDAM, 31 OKT. DSM was het eerste hoofdfonds dat deze week de resultaten over het derde kwartaal publiceerde. Het chemieconcern zette de toon door met cijfers te komen die zelfs de meest pessimistische verwachtingen overtroffen. Daf en Hoogovens waren twee andere fondsen die een flinke deuk opliepen.

Hoewel de koersen van Hoogovens, Daf en DSM met respectievelijk 23,6, 13,9 en 9,3 procent naar beneden duikelden, hield de EOE-aandelenindex redelijk stand. Dat komt onder meer omdat lage koersen relatief minder zwaar wegen bij de samenstelling van de EOE-index. Bovendien waren de niet-cyclische waarden zoals de banken, verzekeraars, uitgevers en voedingsconcers deze week prijshoudend of licht hoger. In het begin van de week schommelde de beursbarometer rond de 278,50 punten. Donderdag, na de bekendmaking van de DSM-cijfers en sombere berichten over Hoogovens, verloor de EOE-index bijna vier punten en gisteren moest de index nog ruim 1,5 punt terug op 273,36 punten.

Analisten hadden verwacht dat DSM slechte resultaten zou laten zien, maar de winstdaling van 55 procent werd door velen toch als verrassend ervaren. DSM verloor 9,2 procent op 77,20 gulden. De hoop dat DSM het dividend van acht gulden per aandeel dit jaar zal handhaven, is nu voorgoed de grond ingeboord. Die hoop hield de koers nog enigszins op peil.

Bij het chemieconcern zit alles tegen. Niet alleen bieden Oosteuropese producenten basischemieprodukten aan tegen aanmerkelijk lagere prijzen, maar ook concurrenten uit Finland (Neste) en Groot-Brittannië (ICI) kunnen door de devaluatie van hun valuta's goedkopere produkten op de markt brengen.

Hoogovens was percentueel gezien de grootste verliezer op het Damrak. Nadat het staalconcern had laten weten dit jaar een verlies van ruim een half miljard gulden te zullen lijden, klapte de koers met 23,5 procent in elkaar. “Hoe lager de koersen, hoe hoger de percentages van de veranderingen”, relativeert C. van Zeyl, analist bij effectenkredietinstelling Mulco, dit percentage. Hij neemt aan dat Hoogovens volgend jaar wat lucht krijgt als de EG de import van goedkoop staal en aluminium uit Oost-Europa een halt weet toe te roepen.

Net als het veelgeplaagde Daf gaat Hoogovens gebukt onder een zware schuldenlast in combinatie met afzetproblemen. Daf zag gisteren de koers met bijna tien procent kelderen op 9,30 gulden. Een onbekende verkoper uit Groot-Brittannië die kennelijk geen vertrouwen meer in de truckfabrikant had, verkocht zijn stukken. De omzet (1.178.824 stuks bij dubbeltelling) in Daf-aandelen was bijna acht maal zo hoog als gebruikelijk. “Daf heeft een sterke buitenlandse partner nodig. Het is niet duidelijk of het bedrijf in een sterke onderhandelingspositie verkeert nu het met zowel het Japanse Hino als met Daimler-Benz in gesprek is”, aldus Van Zeyl. Hino wordt niet gezien als een serieuze kandidaat, maar kan dienen als een stok achter de deur voor de Duitsers. Die zien immers liever geen Japanse vrachtwagenproducent voet aan de grond krijgen in Europa.

Onder de fondsen die in de lift zaten, bevond zich vliegtuigbouwer Fokker. De overname van Fokker door Dasa was een feit nadat Fokker, Dasa en het ministerie van economische zaken donderdag eindelijk tot overeenstemming kwamen. De koers van het aandeel Fokker steeg in de loop van de week met ruim 7,5 procent en sloot gisteren op 17,00 gulden. Aandeelhouders zijn opgelucht dat de overname nu definitief was, is de verklaring van analisten.

Een ander aandeel dat deze week een koersstijging liet zien, was Elsevier. De fusie met de Britse uitgever Reed is nu tot in detail geregeld. Analisten vinden de hoge pay-out ratio (het percentage van de winst per aandeel dat als dividend wordt uitgekeerd) opmerkelijk hoog. Elsevier/Reed is van plan 75 procent van de winst aan de aandeelhouders uit te keren. Normaal bedraagt dat percentage circa dertig procent. “Het is de vraag of Elsevier zo het imago als groeiaandeel kan handhaven”, zegt Van Zeyl.

    • Frank van Alphen