Fris spel in Frans voetbal en veel rood in Duitsland

ROTTERDAM, 31 OKT. Het Franse voetbal maakt verfrissende tijden door. De manier waarop het jeugdige elftal van Nantes en het enthousiaste team van Auxerre zich op het veld gedragen, lijkt het voetbal in Frankrijk uit de slechte tijden te helpen. Het rijke Olympique Marseille van Bernard Tapie en het eveneens kapitaalkrachtige Monaco van prins Rainier maken voorlopig niet meer de dienst uit. En de toeschouwersaantallen stijgen. Koploper Nantes, bijvoorbeeld, ontving vorig seizoen gemiddeld bijna 11.000 mensen, dit jaar na 12 ronden zowat 20.000.

Succesvol is ook Paris St. Germain, dat mede door de komst van de Portugese trainer Jorge, de Braziliaanse spelmaker Valdo en de Afrikaanse topscorer Weah zich als een van de favorieten voor de titel heeft gemanifesteerd. Gisteren verzuimde de Parijse ploeg echter voor eigen publiek (16.000) koploper Nantes te passeren. Donderdag leed Nantes in St. Etienne een 1-0 nederlaag. PSG verloor in het Parc des Princes met 3-2 van Nimes. Vijf minuten voor het einde verraste de Zuidfranse ploeg door een doelpunt van oud-international Vercruysse de ambitieuze Parijse ploeg.

Auxerre moest in de voor Franse begrippen doelpuntrijke dertiende competitieronde (27 treffers in 10 wedstrijden) een punt laten in Valenciennes (3-3), ondanks twee treffers van international Vahirua en de nieuwe Franse ster Baticle. Auxerre liep steeds een doelpunt achter bij Valenciennes, maar maakte vijf minuten voor het einde voor de derde keer gelijk, door international Vahirua van de strafschopstip.

Monaco stelde weer teleur en verloor in Caen (1-0). Het grote Olympique Marseille kwam pas in de laatste minuut gelijk in Sochaux (2-2). Caen had aan één doelpunt, na een half uur van Gravelaine, voldoende voor de winst op Monaco. Marseille kwam vroeg in de wedstrijd door Pélé op 1-0, maar Piton herstelde een kwartier later het evenwicht voor Sochaux, dat vier minuten voor tijd een treffer van Clement bejubelde. Ferreri zorgden honderd tellen voor het einde voor de stand van 2-2. Nantes staat nog een punt voor op PSG en drie op Auxerre en Marseille.

Met de drie spelers die gisteren in de twaalfde ronde van het veld gestuurd werden, kwam het totaal rode kaarten in de Bundesliga dit seizoen op acht. Dynamo Dresden is met drie man topscorer. Dynamo Dresden verloor gisteravond, met tien man, een punt bij kampioenskandidaat Bayer Leverkusen. Dynamo raakte na een half uur verdediger Schössler door een rode kaart kwijt en kwam in mankracht op gelijke hoogte, toen een kwartier voor tijd ook Bayers libero Foda werd weggestuurd. De stand bleef 0-0.

Ook bij Schalke '04 haalden slechts tien spelers het eindsignaal. Schlipper werd in de eerste helft van de thuiswedstrijd tegen Bayer Uerdingen (1-1) van het veld gestuurd.

Werder Bremen speelde gemakkelijk tegen Wattenscheid. Wattenscheid bood nauwelijks tegenstand en dankte het aan de beperkte schotvaardigheid van Werder dat de score tot 3-0 beperkt bleef. Rufer (twee) en Bratseth zorgden voor de doelpunten.