Fischer-Polgar

De Nederlandse schaakmaecenas J.J. van Oosterom wil graag een match organiseren tussen de Amerikaan Bobby Fischer en het zestienjarige Hongaarse talent Judit Polgar.

Dat zei een woordvoerdster van Van Oosterom vanuit Monaco. Maar er staat nog niets vast. Van Oosterom onderneemt “pogingen tot onderhandelingen”.

Van Oosterom heeft de laatste jaren vaker matches en toernooien georganiseerd waarin de zusjes Polgar deelnamen. Judit is de meest getalenteerde van de drie. Zij is sinds een jaar de jongste schaker ooit die grootmeester werd en staat 71ste op de wereldranglijst.

De directeur van de match Fischer-Spasski in Belgrado, de Hongaar Janos Kubat, liet donderdag weten dat Fischer in 1993 in Monaco tegen Judit Polgar zou spelen om een prijzengeld van 2,5 miljoen dollar (ƒ 4,25 miljoen gulden).