EG-VS praten morgen verder over landbouw

BRUSSEL, 31 OKT. EG-landbouwcommissaris MacSharry en zijn Amerikaanse collega Madigan zullen elkaar zondag en maandag in Chicago ontmoeten voor verdere besprekingen over het landbouwconflict tussen de EG en de VS. Dit is gistermiddag in Brussel bekendgemaakt.

Een oplossing voor het conflict zou de weg vrij maken voor een nieuw akkoord over liberalisering van de wereldhandel in het kader van de Gatt (Algemene overeenkomst over tarieven en handel) , dat een impuls van naar schatting 200 miljard dollar per jaar zou betekenen voor de kwakkelende wereldeconomie.

Volgens EG-kringen in Brussel zullen MacSharry en Madigan zondagavond met elkaar dineren en gaan de officiële besprekingen maandagmorgen van start. Het feit dat beide heren elkaar weer ontmoeten betekent dat het "technisch' overleg op ambtenarenniveau deze week positief is verlopen, aldus EG-ambtenaren in Brussel. De afspraak kwam tot stand na een telefoongesprek tussen de Britse premier (en fungerend EG-voorzitter) Major en president Bush.

EG-kringen in Brussel schatten de succeskans op vijftig procent. Het is de laatste kans op een doorbraak in het vastgelopen Gatt-overleg vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november.

Vorige week liep overleg tussen de VS en de EG stuk nadat Frankrijk had laten weten geen akkoord te willen forceren vóór de Amerikaanse verkiezingen. De VS dreigden daarop met een handelsoorlog tegen de EG door middel van importheffingen op goederen met een totale waarde van 1 miljard dollar. Sindsdien is er koorstachtig overleg gevoerd tussen Brussel en Washington om toch nog vóór 3 november opnieuw bijeen te komen.

De Franse minister van industrie en buitenlandse handel, Strauss-Kahn, herhaalde gisteren dat de Franse regering "nee' zal zeggen tegen een Amerikaans-Europees landbouwakkoord dat voorziet in een reductie van de export van agrarische produkten die verder gaat dan is afgesproken bij de recente hervorming van het EG-landbouwbeleid. (Reuter, AP, AFP)