BRUNO SICLARI; Omstreden bestrijder

ROME, 31 OKT. Het eerste wat Bruno Siclari gisteren zei toen hij was benoemd als superprocureur tegen de mafia, was: Ik had hier niet moeten zitten.

De nieuwe functie van super-procureur is het geesteskind van Giovanni Falcone, die zo de onderzoeken tegen de mafia beter wilde coördineren, om makkelijker verbindingen te kunnen blootleggen tussen bijvoorbeeld Palermo en Milaan. Ondanks verzet van de kant van de Opperste Raad van de Magistratuur (CSM) die formeel de benoeming doet, was minister van justitie Martelli vastbesloten van Falcone de eerste super-procureur te maken. Maar Falcone werd in mei vermoord, en de man die in zijn voetsporen had moeten treden, Paolo Borsellino, twee maanden later.

De 67-jarige Siclari heeft tot nu toe een minder prominente rol gespeeld dan Falcone en Borsellino, de twee belangrijkste anti-mafiarechters. Maar hij heeft in zijn loopbaan een brede ervaring opgedaan met de mafia, zowel in het zuiden als in het noorden.

Ook Siclari is, zoals de meeste rechters in Italië, een man uit het zuiden. Hij is geboren in Reggio Calabrië, maar heeft het grootste gedeelte van zijn loopbaan doorgebracht in Milaan. Hij kwam daar in 1957 en heeft er 26 jaar gewerkt, de meeste tijd bij het openbaar ministerie. Siclari was betrokken bij het onderzoek naar Siciliaanse mafiabendes in Noord-Italië en naar zulke geruchtmakende affaires als de Vrijmetselaarsloge Propaganda Due, die probeerde een staat binnen de staat te vormen, het frauduleuze bankroet van de Banco Ambrosiano en de daarmee samenhangende dood van Ambrosiano-president Roberto Calvi, die hangend onder een brug in Londen werd gevonden.

De anti-mafiapartij Rete heeft vraagtekens bij Siclari gezet omdat een broer van hem contact zou hebben gehad met de mafia, maar volgens de CSM was er geen reden te twijfelen aan de juiste instelling van de nieuwe super-procureur.

De benoeming van Siclari is niet onomstreden. Een deel van de CSM gaf de voorkeur aan een andere kandidaat, Agostino Cordova, procureur in de Calabrese stad Palmi. Cordova stuitte op een veto van minister Martelli, een socialist: de officiële reden was dat hij alleen maar ervaring had met de georganiseerde misdaad in Calabrië, maar aanhangers van Cordova zeggen dat hij kennelijk teveel lokale socialisten had laten arresteren op verdenking van banden tegen de mafia.

    • Marc Leijendekker