Actie tot behoud poppenhuis uit achttiende eeuw

HAARLEM, 31 OKT. De Vereniging Vrienden van het Frans Halsmuseum in Haarlem is begonnen met een actie om de restauratie en conservering van een uniek 18de-eeuws poppenhuis mogelijk te maken. Voor een bedrag tussen 25 en 5000 gulden kunnen belangstellenden certificaten kopen waarmee zij een of meer van de duizend voorwerpen uit de huishouding van het poppenhuis adopteren. De restauratiekosten worden geschat op 8 tot 9 ton.

Het antieke poppenhuis is gemaakt en ingericht door Sara Rothé (1699-1751), echtgenote van een rijke Amsterdamse koopman. Een tweede door haar ingericht poppenhuis bevindt zich in het Haags Gemeentemuseum. Het Haarlemse exemplaar telt vier verdiepingen en twaalf compleet in de stijl van die jaren ingerichte kamers. Voor de inrichting liet Sara Rothé voorwerpen tien keer zo klein als in werkelijkheid namaken door kunstenaars en handwerkslieden: zilverwerk door de zilversmid, meubels bij de meubelmaker en blik bij de blikslager. In Nederlandse musea zijn maar zes poppenhuizen uit de 17de en 18de eeuw te zien. (foto Tom Haartsen)