V-raad vraagt lidstaten om troepen voor vredesoperaties

NEW YORK, 30 OKT. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren de lidstaten aangespoord troepen in gereedheid te houden voor spoedeisende vredesoperaties van de VN. De organisatie zou graag zo snel mogelijk horen welke eenheden beschikbaar zijn.

Voorts drong ze er op aan om ook militaire en civiele deskundigen bij te dragen voor de coördinatie van toekomstige operaties. Op het ogenblik moeten de VN de troepen voor elke operatie nog steeds van geval tot geval regelen. Er zijn thans twaalf operaties gaande in de wereld, waaraan 45.000 manschappen uit 64 landen deelnemen.

De Veiligheidsraad volgt met haar aanbeveling van gisteren suggesties op van de secretaris-generaal, Boutros Boutros-Ghali, die afgelopen zomer enkele voorstellen indiende om de collectieve veiligheid te bevorderen.

Landen die troepen aanbieden voor dit doel, zullen dat uitsluitend op vrijwillige basis hoeven te doen. De huidige voorzitter van de Veiligheidsraad, de Franse ambassadeur Jean-Bernard Mérimée, liet echter in een verklaring namens de raad weten dat het inzetten van aangeboden troepen bij VN-operaties afhankelijk is van de “nationale defensie-behoeften” van de betreffende staten.

In Washington maakte het Amerikaanse ministerie van defensie echter duidelijk weinig te voelen voor het opereren van Amerikaanse militairen onder bevel van de VN, ook al was het voorstel van de Veiligheidsraad ook door de VS ondersteund. “Minister Dick Cheney heeft al eerder verklaard dat hij denkt dat men de bevoegdheid om Amerikaanse troepen bij de strijd in te zetten aan niemand buiten de Verenigde Staten kan overlaten, op grond van welke overeenkomst dan ook”, aldus Pentagon-woordvoerder Pete Williams. Niettemin was het ministerie wel bereid om het verzoek van de Veiligheidsraad te bestuderen. (AFP, Reuter, AP)