Straf van Fräser voor de UEFA unieke zaak

ROTTERDAM, 30 OKT. De tuchtcommissie van de UEFA heeft Feyenoorder Henk Fräser voor drie duels geschorst wegens onsportief gedrag. Zijn clubgenoot John de Wolf, die vorige week woensdag in de Europa-Cupwedstrijd tegen Luzern een rode kaart kreeg, is vrijgesproken. De Europese Voetbal Unie heeft daarmee voor het eerst in zijn bestaan een waarneming van de scheidsrechter niet in de strafprocedure betrokken.

De straf voor Fräser is niet het gevolg van de elleboogstoot die de verdediger heeft uitgedeeld aan zijn Zwitserse tegenstander Camenzind. De commissie achtte niet bewezen dat Fräser hem een klap heeft gegeven. Fräser gaf later toe betrokken te zijn geweest bij het incident. Maar een bestraffing was niet mogelijk omdat de scheidsrechter er niets over heeft gemeld in zijn rapportage. De tuchtcommissie van de UEFA sprak na bestudering van de getuigeverklaringen van Feyenoord, waarin Fräser toegaf dat niet De Wolf maar hij de gewraakte overtreding heeft begaan, de schorsing uit wegens onsportief gedrag.

Woordvoerder Eberle stelde: “Fräser had onmiddellijk schuld moeten bekennen, nadat duidelijk was dat een ander voor zijn daad moest opdraaien. Wij hebben de zaak langdurig en van alle kanten bekeken en tenslotte zijn wij tot de conclusie gekomen dat wij in geen geval een onschuldige mochten straffen.”

Na het incident in Luzern kreeg Fräser geen kaart. Na overleg met een van zijn grensrechters gaf de Cyprische scheidsrechter Loizos Loizou eerst Gaston Taument een rode kaart en stuurde hij daarna in plaats van Taument de Rotterdamse verdediger John de Wolf uit het veld. Feyenoord had in een brief aan de Europese voetbalbond al gepleit voor vrijspraak van de onschuldige verdediger.

Feyenoord-secretaris Blankemeijer was tevreden met de uitspraak. “Ik denk dat recht is gesproken.” Feyenoord zal geen verdere stappen ondernemen tegen de onbezonnen actie van Fräser, zoals de club aanvankelijk overwoog. “Wij vinden dat hij genoeg is gestraft”, aldus Blankemeijer, die benadrukte dat de premies van Feyenoords drie komende Europa-Cupwedstrijden aan de neus van Fräser voorbij gaan.