Rhône-Poulenc deels geprivatiseerd

PARIJS, 30 OKT. Het Franse nationale chemieconcern Rhône-Poulenc wordt gedeeltelijk geprivatiseerd. Volgens een bekendmaking van het ministerie van financiën en economische zaken zullen de komende maanden 10,6 procent van de aandelen worden verkocht. De opbrengst voor de staat wordt in Parijs op 3 à 3,5 miljard franc geschat en wordt besteed aan programma's om de werkloosheid te bestrijden.

Een tiende deel van de zes miljoen aandelen die de staat op de markt brengt, wordt gereserveerd voor werknemers van Rhône-Poulenc, dat in 1990 met een omzet van 15,5 miljard dollar zevende was op de wereldranglijst van chemieconcerns. Na de aangekondigde privatisering behoudt de Franse staat de meerderheid in het concern. Op 31 december 1991 had de staat 77,52 procent van het stemrecht in Rhône-Poulenc.

De gedeeltelijke privatisering van Rhône-Poulenc is de vierde dit jaar. Eerder verkocht de staat 2,3 procent van de aandelen van de oliemaatschappij Elf-Aquitaine (opbrengst 1,9 miljard franc), 12,4 procent van het kapitaal van de oliemaatschappij Total (opbrengst 8,4 miljard franc). Het onlangs aangekondigde afstoten van 30 procent van de aandelen in de Caisse Nationale de Prévoyance naar de Caisse des Dépôts et Consignations zal naar schatting 2 miljard franc opbrengen.

Behalve voor bestrijding van werkloosheid wordt de opbrengst van de privatiseringen gebruikt om de financiële positie van andere staatsbedrijven te versterken. De Franse staatsondernemingen vertegenwoordigen ongeveer 20 procent van het bruto nationaal produkt. Volgend jaar wil de regering in totaal voor 16,6 miljard franc aan beperkte privatiseringen doorvoeren. Dit geld is nodig om de positie van een aantal nationale bedrijven te versterken die in moeilijkheden verkeren, zoals vliegtuigbouwer Aérospatiale, Snecma (raketten en motoren) en Air France.

    • Jan Gerritsen