O-Timor struikelblok overleg EG en ASEAN

MANILA, 30 OKT. De kwestie Oost-Timor is het grote struikelblok gebleken bij het afsluiten van een samenwerkingsakkoord tussen de Europese Gemeenschap en de zes landen van de Associatie van Zuidoostaziatische Naties (ASEAN).

Het overleg, dat vandaag op het niveau van ministers van buitenlandse zaken, in de Filippijnse hoofdstad Manila zou worden afgerond, is in de voorbereiding vastgelopen door de eis van Portugal dat een veroordeling van Indonesië, wegens zijn opstelling ten aanzien van Oost-Timor, in de slotverklaring zou worden opgenomen.

Indonesische troepen bezetten in 1975 de Portugese kolonie Oost-Timor, die zich op dat moment net bevond in een overgangsfase naar onafhankelijkheid. Jakarta annexeerde het gebied, tot grote woede van Lissabon, een jaar later. Volgens organisaties voor de rechten van de mens onderdrukt Indonesië sindsdien de Timorezen stelselmatig en zouden duizenden mensen om het leven zijn gekomen. Vorig jaar november schoten Indonesische troepen tientallen - mogelijk meer dan honderd - betogers dood op een Timorese begraafplaats.

De Indonesische minister van buitenlandse zaken, Ali Alatas, reageerde gisteren gelaten op de eis van de EG. “Een onbelangrijk onderwerp”, zo omschreef hij Oost-Timor. “Het zal weinig bijdragen aan de doelen die wij (EG en ASEAN) willen bereiken”, aldus Alatas. De andere vijf ASEAN-landen: Thailand, Maleisië, de Filippijnen, Singapore en Brunei, hebben zich achter Jakarta opgesteld.

De bijeenkomst in Manila van de twee handelsblokken, die ongeveer even veel inwoners hebben, ruim 300 miljoen, was bedoeld om tot verdere samenwerking te komen. Maar Portugal heeft een veto binnen de EG uitgesproken over verdere samenwerking, tenzij Indonesië de situatie van de mensenrechten in Oost-Timor verbetert. Het is nu aan de ministers van buitenlandse zaken alsnog een oplossing te zoeken. (Reuter)