Nationale schrapt 200 banen

DEN HAAG, 30 OKT. Bij het schadebedrijf van verzekeraar Nationale Nederlanden (NN), onderdeel van het ING-concern, komen in de komende vier jaar als gevolg van voortschrijdende automatisering en organisatiewijzigingen ongeveer 200 arbeidsplaatsen te vervallen. Daarbij zullen geen gedwongen ontslagen vallen omdat werknemers binnen het schadebedrijf zullen worden herplaatst. Dit heeft een woordvoerder van Nationale Nederlanden gisteren bevestigd.

Het natuurlijke verloop bij het schadebedrijf beloopt 100 werknemers per jaar. In de komende vier jaar zullen van de 400 vrijkomende arbeidsplaatsen er slechts 200 opnieuw worden ingevuld. Bij het schadebedrijf loopt op dit moment de operatie Stratego. Daarbij wordt de organisatiestructuur zodanig gewijzigd dat de diverse sectoren worden ondergebracht in de divisie particulieren of de divisie bedrijf.

Via de communicatie- en automatiseringsoperatie Assurantie Data Netwerk (ADN) kunnen assurantie-tussenpersonen voortaan zelf verzekeringen accepteren en polissen verzorgen. Door deze operatie zullen 76 arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor in Den Haag overbodig worden. Die maken deel uit van de 200 arbeidsplaatsen die verdwijnen.

De ondernemingsraad van Nationale Nederlanden is bezig een advies voor te bereiden over de invoering van Stratego. Een positief advies over ADN is al gegeven. De or is daarbij op de hoogte van het gegeven dat de beide operaties ongeveer 200 arbeidsplaatsen gaan kosten.

Nationale Nederlanden is qua bruto premie-inkomen veruit de grootste verzekeringsmaatschappij van Nederland. In 1990 beheerde het bedrijf 7,2 miljard gulden aan premies van schade- en 9,2 miljard gulden aan premies voor levensverzekeringen.