Massale verkopen drukken koers Daf

AMSTERDAM, 30 OKT. Op de Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend opnieuw somberheid troef. Daf kelderde onder druk van opmerkelijk grote verkoop. De aanhoudende stroom van negatief bedrijfsnieuws versterkte het pessimisme op het Damrak.

AMSTERDAM De aandelenkoersen gaven na een hoopvol begin vanochtend al snel een daling te zien, waarbij onder meer Daf, Philips en Hoogovens terechtkwamen op nieuwe laagste punten van het jaar. Het Damrak deed het vandaag beduidend slechter dan Wall Street, Frankfurt of Tokio. In Londen lieten de koersen vanochtend zelfs winst zien. Tegen het middaguur stond de stemmingsindex in Amsterdam op een verlies van 1,1 punt op 101,8.

De grootste daling was voor vrachtwagenfabrikant Daf, die 15 procent van zijn koers verloren zag gaan en 1,60 terugviel naar een nieuw laagste punt voor dit jaar van 9 gulden. Ook een laagste punt bereikte Hoogovens op 19,30 met een min van 1,20. Hetzelfde gold voor Philips, dat 60 cent verloor op 18,60 gulden. Akzo ging 1,40 achteruit naar 125,60 gulden. Elsevier, dat een nieuwe stap vooruit zette in de samenwerking met het Britse Reed mocht 3,60 omhoog naar 113,60. Wessanen verloor 90 cent op 91,50 gulden.

NEW YORK Wall Street eindigde gisteren verdeeld. Het Dow Jones Industrial gemiddelde zakte weliswaar 5,15 punten tot 3.246,25, maar toch had het aantal hoger sluitende fondsen met 9 tegen 8 de overhand. Beleggers kijken vooruit naar de presidentsverkiezingen van volgende week dinsdag. Een overwinning van Clinton zou kunnen leiden tot verdere koersstijging.

LONDEN De Britse koersen lieten stijging zien. Veel beleggers houden echter hun kruit droog in afwachting van verdere rente- en bedrijfsresultaten. Het FT-100 koersgemiddelde was omstreeks het middaguur met 14 punten opgeklommen naar 2.656,3.

FRANKFURT Een verdeelde opening na drie dagen van flinke koersverliezen kenmerkte de Duitse beurs vanochtend. De Dax-30 index viel later in de ochtend echter weer terug en wees tegen de middag een verlies aan van ruim zes punten bij 1.487.

TOKIO Het Nikkei-225 gemiddelde daalde vandaag met 170,31 punten tot 16.767,40, een verlies van een procent.