Marechaussee niet schuldig aan dood asielzoeker

UTRECHT, 30 OKT. De dood van een vrouwelijke asielzoeker uit Zaïre op 23 april is niet de schuld van de marechaussee op Schiphol.

Tot die conclusie komt staatssecretaris Kosto (justitie) na onderzoek door de rijksrecherche. Het onderzoek geeft geen uitsluitsel over de werkelijke gang van zaken. De zeven maanden zwangere vrouw overleed in een Meppels ziekenhuis onder onduidelijke omstandigheden. Op 9 april was zij samen met haar man en drie kinderen op Schiphol aangekomen uit Libië. Het gezin bivakkeerde vier dagen lang in de transitruimte van de luchthaven, waarna het werd overgebracht naar het asielzoekerscentrum in Nijeveen. Van daaruit werd de vrouw na medisch onderzoek met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, waar zij overleed. De echtgenoot van de vrouw heeft verklaard dat hij bij de marechaussee op Schiphol al om medische hulp had gevraagd.