Duitse inflatie stijgt sneller dan verwacht

FRANKFURT, 30 OKT. De inflatie in het westen van Duitsland is in oktober met 0,4 procent gestegen, meer dan was verwacht. Daarmee komt de inflatie op jaarbasis op 3,8 procent. De cijfers werden gisteren bekendgemaakt door het Federaal Bureau voor de Statistiek in Wiesbaden. Analisten hadden gerekend op een prijsstijging van 3,5 of 3,6 procent op jaarbasis, net zoveel als in september.

Het tegenvallende inflatiecijfer heeft de hoop op verlaging van de rente voor het einde van dit jaar de grond ingeboord. Doelstelling van de Bundesbank is een inflatie van 2 procent op jaarbasis. “Dit is teleurstellend en onverwacht”, aldus een woordvoerder van Deutsche Bank Research.

Belangrijkste oorzaken van de stijgende inflatie waren de prijsstijgingen op de huizenmarkt en in de dienstensector. De huizenprijs ging in oktober 1 procent omhoog. Sinds september vorig jaar zijn de prijzen op de huizenmarkt 7 procent gestegen. Ook de prijs van ziektekostenverzekeringen ging in oktober voor veel Duitsers 2 procent omhoog.

Minister Möllemann (economische zaken) heeft de coalitiepartijen gisteren opgeroepen de subsidies en andere overheidsuitgaven in de komende weken te beperken om zo orde op zaken te stellen in 's lands financiële zaken. Jaarlijks geeft de Duitse regering ongeveer 130 miljard mark uit aan subsidies voor met name de kolenindustrie, de boeren en de scheepsbouw. Door de trage economische groei, waardoor de belastinginkomsten dalen, en door de extra uitgaven voor het oosten van Duitsland groeit het tekort op de begroting. Het tekort moet mogelijk worden bijgesteld van 38 naar 40 miljard D-mark. Economen verwachten dat de Duitse economie volgend jaar met niet meer dan een half procent zal groeien. Vorige week maakte kanselier Kohl bekend dat de belastingen vanaf 1995 omhoog zullen gaan om de Oostduitse schulden af te lossen. De oppositie heeft de regering opgeroepen “niet langer te liegen tegen de kiezers en toe te geven dat de belastingen eerder dan 1995 omhoog moeten”. (Reuter)