Directeur van Rotterdams orkest stapt op

ROTTERDAM, 30 OKT. Drs. Wendela Sandberg (32) heeft gisteren bij het bestuur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest ontslag gevraagd als directeur van het orkest.

Dat gebeurde nadat bij veel orkestleden en bij de stichtingsraad (de "ondernemingsraad' van het orkest) een gebrek aan vertrouwen in haar capaciteiten en persoonlijke kwaliteiten was ontstaan. Het orkestbestuur heeft het ontslag aanvaard en Sandberg, die precies twee jaar in dienst was, gevraagd tot het eind van dit jaar de lopende zaken af te handelen. In de nu bestaande vacature zal zo spoedig mogelijk worden voorzien, aldus het bestuur.

De ernstige problemen die binnen het orkest zijn ontstaan over het functioneren van chef-dirigent Jeffrey Tate zullen volgende week met hem worden besproken als hij weer terug is in Rotterdam voor het leiden van een aantal concerten. Jeffrey Tate liet verleden week in een interview blijken in een artistieke midlife-crisis te verkeren en persoonlijk niet te delen in de ambities van het Rotterdams Philharmonisch Orkest om een wereldreputatie als toporkest te verwerven. Zowel het orkest als Tate zelf, die nu iets meer dan een jaar in dienst is en een contract heeft tot 1996, sluiten niet uit dat het komt tot een voortijdige breuk.