Compromis arbitrage Gabckovo

BRUSSEL, 30 OKT. Hongarije en Tsjechoslowakije zijn het gisteren in Brussel eens geworden over internationale bemiddeling in hun conflict over de stuwdam bij Gabckovo in de Donau. Die doorbraak werd gisteren afgedwongen door vertegenwoordigers van de Europese Commissie.

Een speciale commissie, waarin de Hongaren, de Tsjechoslowaken en de EG vertegenwoordigers hebben, gaat onderzoeken welke gevolgen de stuwdam in de Donau op korte termijn heeft. De Hongaren hebben hun medewerking aan het oorspronkelijk gemeenschappelijke project gestaakt wegens de ernstige gevolgen voor het milieu, gevolgen die volgens de Slowaken meevallen. De gezamenlijke commissie moet op 15 november verslag uitbrengen over haar bevindingen ten aanzien van de consequenties voor het milieu, de scheepvaart en eventuele grenswijzigingen. Als er dan nog sprake is van een conflict tussen de Hongaren en de Tsjechoslowaken, zal internationale arbitrage volgen door het Internationaal gerechtshof.

Een eerdere poging van de EG om te bemiddelen in het conflict over de dam liep stuk op de onwil van beide partijen over de voorwaarden van de bemiddeling. (AP, Reuter, AFP)