Clinton tegen belang BA in USAir

WASHINGTON, 30 OKT. De Amerikaanse presidentskandidaat Bill Clinton heeft zich nadrukkelijk uitgesproken tegen de plannen van British Airways om via een belang in USAir toegang te krijgen tot de Amerikaanse markt.

Clinton deed zijn uitspraken in het CNN-programma "Larry King Live'. “Ik heb grote problemen met deze deal. Wij Amerikanen krijgen geen toegang tot de Britse markt als we dit akkoord goedkeuren. Als we BA hier toelaten, geven we toe dat wij de Amerikaanse maatschappijen in grote financiële problemen hebben laten komen”, zei Clinton. In antwoord op de vraag of Clinton, eenmaal president, de plannen van BA en USAir van een goedkeurende handtekening zou voorzien, zei hij: “Nee”.

De drie grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, American, Delta en United en ook vrachtvervoerder Federal Express, hebben al eerder geprotesteerd tegen de plannen van BA en USAir. De maatschappijen eisten als wisselgeld voor het akkoord volledige toegang tot de Britse vliegmarkt.

Ook de onafhankelijke presidentskandidaat Ross Perot heeft kritiek geuit op de Amerikaanse houding tegenover Europese luchtvaartmaatschappijen die via een partner toegang zoeken tot de Amerikaanse markt. Ook kritiseerde hij de zwaar gesubsidieerde vliegtuigbouw in Europa. “Als we zo doorgaan worden er over tien jaar geen vliegtuigen meer gemaakt in Amerika”, zei hij in het laatste televisiedebat tussen de presidentskandidaten. (Reuter, AP)