BP vindt grote hoeveelheid olie in Colombia

ROTTERDAM, 30 OKT. British Petroleum heeft in Colombia de grootste olievondst in het Westelijk halfrond gedaan sinds de ontdekking van het olieveld Prudhoe Bay in Alaska in 1969.

Het Cusiana-veld, 250 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bogotá, bevat volgens ramingen een reserve van 1,5 miljard vaten olie (van 159 liter per stuk) en het nabijgelegen Cupiagua-veld nog eens 500 miljoen vaten. Die totale hoeveelheid zou voldoende zijn om Nederland op basis van de huidige consumptie zeven jaar lang van olie te voorzien.

De nieuwe vondst kan Colombia over enige jaren tot de derde olieproducent van Latijns Amerika maken, na Mexico en Venezuela. Volgens de Colombiaanse wet heeft de staatsonderneming Ecopetrol het recht om de helft van de reserves aan te kopen, zodra commerciële winning van de nieuwe olievelden tegen midden volgend jaar mogelijk is. Beide velden bevatten lichte, zwavelarme olie die beter van kwaliteit is dan de olie die Saoedi-Arabië, 's werelds grootste leverancier, produceert. Ook is veel aardgas in de velden aangetroffen. Volgens de directeur Exploratie en produktie van BP, John Browne, zijn de produktiekosten ter plaatse lager dan in de meeste winningsplaatsen op land voor olie en gas in de wereld.

BP heeft in Colombia een joint venture met het Franse Total en de Amerikaanse maatschappij Triton Energy Corp. BP, uitvoerder voor de exploratie en produktie in het samenwerkingsverband. BP en Total hebben daarin elk een belang van 40 procent en Triton beheert de overige 20 procent. Verwacht wordt dat vanaf eind 1995 een produktie van 150.000 vaten per dag kan worden bereikt. Daarmee wordt de produktie van Colombia opgevoerd tot bijna 600.000 vaten per dag en kan de export worden verdubbeld.

BP is nog bezig met testboringen in beide velden, die de reserves verder kunnen opvoeren. De 2 miljard vaten aan reserves zijn voor Zuid-Amerika aanzienlijk. Ter vergelijking: de aanvankelijk geschatte reserve in Prudhoe Bay, Alaska, werd in 1969, na de eerste boringen, geschat op 9,5 miljard vaten en later bijgesteld tot 11 miljard vaten.