Betere controle hormonengebruik

STRAATSBURG, 30 OKT. De Europese Commissie wil de lijst met middelen die illegaal worden gebruikt bij het fokken van slachtvee, uitbreiden met groeibevorderaars zoals clenbuterol. De controle op de naleving van het geldende verbod op het hormonengebruik zal worden verbeterd.

Dit zei commissaris Filippo Maria Pandolfi gisteren in een spoeddebat in het Europese Parlement over het toenemend gebruik van (groei)hormonen in de veehouderij en de gebrekkige controle daarop. De desbetreffende voorstellen zullen nog dit jaar worden gepresenteerd.

De Italiaan verving landbouwcommissaris Ray MacSharry die wegens de GATT-beslommeringen liever in Brussel bleef. Vorige week ontstond enige opwinding over een vertrouwelijk rapport dat melding zou maken van het massale gebruik van hormonen en andere groeibevorderaars.

Pandolfi beloofde een verslag op grond van het bewuste rapport, maar niet de openbaarmaking waar het parlement in een "kamerbrede' resolutie van onder andere PvdA-Europarlementariër Eisso Woltjer om had gevraagd. Woltjer was echter blij met de beloofde stappen. In die resolutie wordt onder meer aangedrongen op internationale samenwerking tegen het netwerk van de "hormonenmafia' via de oprichting van internationale hormonenbrigades. Volgens Jaak Vandemeulebroucke van de Vlaamse Volksunie zou daarvoor de ruim twee miljoen gulden kunnen worden gebruikt die het parlement gisteren op de ontwerp-begroting voor 1993 heeft opgevoerd.