Alles draait om geld

Meneer Geld, marktkoopman en handelaar in ongeregelde goederen, houdt al jarenlang een plakboek bij. Inmiddels heeft hij een stapel dikke mappen, enkel met kranteberichten over geld. Uitgebreide verslagen van bankovervallen, korte berichten over nieuw in omloop gebrachte bankbiljetten, spannende verhalen over een door de politie opgebrachte bende valsemunters.

Zak Geld bladert regelmatig in zijn plakboeken. Hij denkt: als je tussen de regels door leest, heeft bijna alles met geld te maken. Overal op de wereld vechten mensen tegen elkaar. Oorlog voeren kost vreselijk veel geld. Doodzonde van al die miljarden. Regeringen kunnen dat geld beter gebruiken om iets te doen tegen de bossen die sneuvelen door de luchtvervuiling.

Dagelijks staat de krant vol over wat regeringen allemaal doen. Veel maatregelen van de overheid kosten geld. Daarom moeten mensen belasting betalen. Soms proberen ze de belastingen te ontduiken. Meneer Geld knipt ook berichten over fraude uit.

Het lijkt wel of alles in de wereld draait om geld; maar zeker niet om Zak Geld. Soms ziet niemand hem en zijn handel staan. Vandaag moet hij proberen van een voorraad door hemzelf ontworpen en geproduceerde munten af te komen. Het staat te bezien of hem dat hem zal lukken. Zijn vrouw heeft beloofd hem te helpen.

Die ochtend stappen meneer en mevrouw Geld in hun oude vrachtauto en tuffen naar de markt. Zak Geld heeft achterin zijn pakhuis een paar rollen goudkleurig pakpapier gevonden en beplakt daar de hele kraam mee. Dat valt op. Toch wil eerst niemand een of meer munten kopen. “Het zijn nepmunten,” zeggen de mensen. Dan zegt mevrouw Geld: “Maar ze zijn wel heel zeldzaam. Als deze zijn uitverkocht, worden ze nooit meer bijgemaakt. Verzamelaars zullen er later veel geld voor over hebben om een van deze munten in handen te krijgen. Het is dus een goede belegging voor de oude dag.”

Maar niemand op de markt wil haar geloven. “Houd jezelf voor de gek,” roepen sommige passanten. Zak geld lacht in zijn vuistje. Hij heeft een afspraak met de buurman gemaakt. Die komt bij de kraam langs en roept: “Wat een bijzondere munten. Die worden later veel geld waard. Geef mij maar twee complete series, voordat ze zijn uitverkocht.”

Wanneer anderen dat horen, wil iedereen opeens een serie hebben. De klanten verdringen zich rondom de kraam en binnen de korste keren is de familie Geld door de munten heen.

Terwijl Zak Geld het goudpapier van de kraam haalt, je kunt nooit weten waarvoor dat nog eens te gebruiken is, kijkt zijn vrouw hem argwanend aan. “Had jij misschien iets met de buurman afgesproken,” informeert ze. Meneer Geld zegt: “Voor jou een vraag, voor mij een weet. Een echte handelaar probeert de zaken nu eenmaal een beetje te sturen. Vandaag is dat goed gelukt. Wees blij, we eten vanavond feestelijk buiten de deur.”

    • Flip de Kam