Akkoord over fusie van Reed met Elsevier

ROTTERDAM, 30 OKT. De Britse uitgever Reed en de Nederlandse uitgever Elsevier hebben nieuwe financiële voorwaarden vastgesteld voor de voorgenomen fusie. Beleggers begroetten het akkoord met instemming. De koers van Elsevier steeg vanmorgen bijna vier procent op de Amsterdamse effectenbeurs.

In een gezamenlijk persbericht maakten Elsevier en Reed vanmorgen bekend dat Reed een indirect belang van 5,8 procent (gelijk aan 450 miljoen gulden) krijgt in Elsevier. Bij de aankondiging van de fusie in september werd nog gesproken van een belang van 11,5 procent (wat nu 800 miljoen waard zou zijn geweest). Door het kleinere belang van Reed krijgen beide uitgevers naar eigen zeggen “in essentie gelijke belangen” in de houdstermaatschappij van de nieuwe onderneming. Volgens effectenanalisten is Elsevier erin geslaagd door het kleinere belang van Reed de koersdaling van het pond sedert september “volledig te compenseren”.

Op 17 september maakten Reed en Elsevier bekend te willen fuseren, waardoor één van de vijf grootste uitgeverijen ter wereld zou onstaan. Elsevier en Reed zullen wél beide hun beursnotering behouden.

Daags voordat de fusie werd aangekondigd, verliet Groot-Brittannië het Europees Monetair stelsel, waarna de afbrokkelende koers van het pond de zorgvuldige calculaties van Reed en Elsevier dreigde te torpederen.

De nieuwe fusievoorwaarden houden in dat Elsevier een groter belang krijgt in de gezamenlijke onderneming, doordat het Nederlandse bedrijf minder aandelen aan Reed hoeft uit te geven.

De koers van Elsevier, die gisteren sloot op 110 gulden, was omstreeks het middaguur vier gulden hoger. “Elsevier en Reed concentreerden zich op de devaluatie van het pond en niet op de toename van de beurswaarde van Reed (sedert de aankondiging van de fusie, red.)”, aldus een analist van Credit Suisse First Boston vanmorgen.

Een sterk punt van Elsevier zijn de activiteiten in de wetenschappelijke en professionele uitgeverij, waardoor het cocern de afgelopen jaren steeds dubbele winstcijfers kon laten zien. Reed concentreert zich vooral op zakenbladen en consumentenpublikaties.

De gestage koersstijging van het aandeel Elsevier stokte nadat de fusie met het conjunctuurgevoeliger Reed werd aangekondigd. Institutionele beleggers (verzekeraars, pensioenfondsen), die tot nu toe zonder uitzondering Elsevier in het portefeuille hielden, betwijfelen of de consistent hoge groeicijfers van de Nederlandse uitgever ook in de toekomst zijn gegarandeerd.

Reed presenteerde vanmorgen beter dan verwachte halfjaarcijfers. De winst voor belastingen steeg tot 93,5 miljoen pond, tegen 85,3 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Reed verhoogde het interimdividend tot 5,5 pence, tegen 5,25 een jaar geleden. Elsevier Reed liet vanmorgen weten dat beide ondernemingen met ingang van het boekjaar 1993 een gelijkwaardig bruto dividend zullen uitkeren, gebaseerd op de nieuwe voorwaarde dat één aandeel Elsevier aandeel economisch gelijkwaardig is aan 7,69 aandelen Reed. In september was die ratio nog 6,86.