Zuidtak ringspoorweg Amsterdam voltooid

AMSTERDAM, 29 OKT. Vijf jaar na de start van de werkzaamheden, nadert de zuidtak van de ringspoorbaan rond Amsterdam zijn voltooiing. Komend weekeinde verricht de NS de laatste grote werkzaamheden aan deze essentiële schakel in het spoornet. Naar verwachting wordt de lijn op 23 mei 1993 in gebruik genomen. De aanleg heeft in totaal 380 miljoen gulden gekost.

Het traject van de zuidtak is 12,5 kilometer lang en loopt door de gemeenten Amsterdam, Diemen, Ouderamstel en Amstelveen. De lijn is aangelegd zonder gelijkvloerse kruisingen. In totaal werden er dertig bruggen, viaducten en tunnels gebouwd. De klus werd uitgevoerd door 27 Nederlandse aannemers en één Franse onderaannemer.

Per dag zullen naar verwachting 37.000 reizigers gebruik maken van de route zuidtak. De treinen stoppen op vier stations: Amsterdam-zuid-WTC, Amsterdam-RAI, Duivedrecht en Diemen-zuid. Via de zuidtak krijgen met name reizigers uit Flevoland, Utrecht en het Gooi een betere verbinding met de luchthaven Schiphol, Amsterdam-zuidoost en Den Haag. Tot nu toe moest iedereen met de bestemming Schiphol via het centraal station reizen. De zuidtak betekent daarom een belangrijke ontlasting van het centraal station, zo verwacht de NS.

De zuidtak is een van de eerste voltooide Rail 21-projecten. Voor de realisering van Rail 21 heeft het Rijk in totaal veertien miljard gulden uitgetrokken. In de toekomst voorziet Rail 21 in nog drie voor de zuidtak belangrijke verbindingsstukken die in 2005 klaar moeten zijn. Het gaat om de Hemboog die rechtstreeks treinverkeer mogelijk maakt tussen Noord-Holland en de westtak-Schiphollijn, de westboog die de west- en de zuidtak met elkaar verbindt en de Utrechtboog die de zuidtak verbindt met de lijn Amsterdam-Utrecht.

In verband met de laatste werkzaamheden aan de zuidtak is er vanaf 31 oktober middernacht tot maandagmorgen 2 november geen treinverkeer tussen de stations Schiphol en RAI. De NS zet vervangende busdiensten in. (ANP)