Winst DSM daalt fors tot 53 miljoen

ROTTERDAM, 29 OKT. Het chemieconcern DSM heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 53 miljoen gulden, 55 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit is het laagste kwartaalresultaat dat DSM sinds de beursgang begin 1989 heeft bereikt. Op de Amsterdamse beurs daalde de koers van het aandeel vanmorgen van 85 gulden naar 76 gulden.

DSM behaalde in het derde kwartaal een bedrijfsresultaat van 46 miljoen gulden, een daling van 85 miljoen gulden ten opzichte van vorig jaar. Deze teruggang is gedeeltelijk het gevolg van een teruglopende omzet, die in deze periode 6 procent daalde van 2,196 miljard gulden tot 2,075 miljard gulden. Vooral de divisies koolwaterstoffen, kunststoffen, chemische produkten en meststoffen kampten de afgelopen maanden met een toenemende druk op de prijzen, waardoor de marges lager uitkwamen.

Het chemieconcern heeft in het derde kwartaal de verkoopprijzen met gemiddeld 5 procent moeten verlagen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De dollarkoers drukte de omzet in deze periode met 3 procent omlaag, zo maakte DSM vandaag bekend.

Over de eerste negen maanden is het bedrijfsresultaat (zonder incidentele baten en lasten) uitgekomen op 319 miljoen gulden. Vorig jaar bedroeg het bedrijfsresultaat 555 miljoen gulden.

“Het zijn geen cijfers om vrolijk van te worden”, zegt J. Krediet, een woordvoerder van DSM. De teruglopende kwartaalresultaten zijn volgens hem voor het concern niet verassend, “de economische recessie is in de zomermaanden nog duidelijker geworden en de situatie is in de maanden daarna niet veranderd”.

DSM heeft eerder dit jaar al laten weten dat de marktomstandigheden op dit moment niet gunstig zijn. Evenals veel andere Europese chemiebedrijven kampt DSM met teruglopende marges op de produkten, een gevolg van de overcapaciteit in Europa en de toenemende concurrentie vanuit Oost-Europa. Het concern rekende er toen echter nog op dat vooral vanuit de Verenigde Staten in de tweede helft van het jaar de vraag weer zou aantrekken.

De recessie in de VS is nog niet tot een einde gekomen en de lage koers van de dollar zorgde voor verder teruglopende omzetten. Op de Europese afzetmarkten heeft de crisis in het Europese Monetaire Stelsel (EMS) tot veel onzekerheid en vraaguitval geleid. Terwijl het verkoopvolume van DSM in de eerste zes maanden nog met 5 procent was gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor, daalde het volume in het derde kwartaal met 2 procent. Volgens DSM hebben de dalingen vooral plaatsgevonden bij meststoffen en krakerprodukten.

DSM verwacht dat in de ongunstige omstandigheden voorlopig weinig verandering zal komen. De onderneming maakte vandaag bekend dat voor het vierde kwartaal met een verdere teruggang van het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening rekening moet worden gehouden. Over het derde kwartaal bedroeg dit resultaat (voor belastingen) 13 miljoen gulden, 87 procent minder dan vorig jaar.