Weller valt maar even fel uit

Concert: Paul Weller & Band. Gehoord: 28/10 Paradiso, Amsterdam.

De Engelsman Paul Weller heeft inmiddels voor de vierde keer een band opgericht. Halverwege de jaren zeventig begon hij de groep The Jam, in 1982 stapte hij over naar de nette soul van The Style Council. Twee jaar geleden beëindigde Weller de vaste samenwerking met keyboardspeler Mick Talbot en richtte hij The Paul Weller Movement op. Tegenwoordig is hij solo, onder de naam Paul Weller & Band.

Op zijn nieuwe lp Paul Weller is te horen dat hij de geaffecteerde soul van The Style Council heeft vervangen voor een primitiever geluid met citaten uit de psychedelische soul van zijn helden Marvin Gaye en Curtis Mayfield. Zo kwinkeleert er een dwarsfluit in "Remember how we started' en geeft de wah-wahpedaal Wellers gitaar een trillende metaalklank in "I didn't mean to hurt you'. Wellers beperkte maar mooi hese stem heeft het meeste effect bij een bijtende dictie. Maar net als bij The Style Council heeft hij nog steeds een hang naar romantische liedjes, met weemoedige herinneringen aan lang vervlogen zomers. In dit soort nummers, zoals in de nieuwe singel Above the Clouds, trekt hij de woorden op een lijzige manier naar elkaar toe.

Het eenmalige concert dat Paul Weller & Band gisteravond in Amsterdam gaf, leed ook onder Wellers liefde voor ballades. Na de opwekkende soul die de groep in het begin speelde, kreeg het optreden halverwege een inzinking toen Paul Weller de band had voorgesteld aan het publiek en de muzikanten de gelegenheid kregen hun bekwaamheid te tonen in eindeloze solo's. Daarna volgde er nog enkele langzame songs van Paul Weller solo of met een minimale bezetting.

Tegen het einde werd het weer opwindender. Van de band, met percussie, orgel, drums, bas, saxofoon en een dwarsfluit viel vooral drummer Steve White op die fantastisch invulling gaf aan het soul-ritme; zonder te vervallen in de inmiddels afgezaagde Motownritme's speelde hij subtiel off-beat. Weller zelf richt zich niet op de zaal maar op zijn medemuzikanten. Soepel verend door de knieën en met een blauw genopt sjaaltje om bleef hij koeltjes onder het hevige enthousiasme van een harde kern Paul Weller-fans in de zaal . Alleen tijdens "Man in the Cornershop', een oud nummer van The Jam, werd hij even fel en spuugde hij midden in een zin zijn kauwgom op de grond.

    • Hester Carvalho