VS en Japan beloven GOS noodhulp

TOKIO, 29 OKT. De Verenigde Staten zullen de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten voor 260 miljoen dollar voedselhulp verstrekken en voor 14 miljoen dollar medicijnen sturen om noodsituaties in de komende winter te voorkomen. Dit heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Lawrence Eagleburger vandaag aangekondigd, bij de opening van de "Tokio-ronde'.

De Japanse minister van buitenlandse zaken Michio Watanabe beloofde de vroegere Sovjet-republieken een hulpbedrag van 100 miljoen dollar.

Rusland verklaarde zich vanochtend bereid de Wereldbank een leidende rol te laten spelen bij de coördinatie van lange-termijnhulp voor hervorming van de economie en herstructurering van de industrie, mits de regering een deel van de verantwoordelijkheden met de bank kan delen. Namens de Europese Gemeenschap zei de Britse minister van ontwikkelingssamenwerking Baroness Chalker dat de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een cruciale rol moeten vervullen.

Adjunct-directeur M. Erb van het IMF zei dat de hervormingen niet snel genoeg verlopen en dat Rusland een "hyperinflatie' riskeert. Ook minister Eagleburger waarschuwde de GOS-republieken dat zij hun economische hervormingen moeten versnellen. (Reuter)