Vijf agenten uit hoofdstad op non-actief

AMSTERDAM, 29 OKT. Vijf agenten van het politiebureau Warmoesstraat in Amsterdam zijn op non-actief gesteld. De agenten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan “voor agenten onaanvaardbaar gedrag onder diensttijd zoals dronkenschap en onbeschoft gedrag tegenover het publiek”, aldus een woordvoerder van de politie.

De betrokken agenten, vier mannen en een vrouw, maken deel uit van eenzelfde dienstgroep van het wijkteam van bureau Warmoesstraat. De woordvoerder zegt met nadruk dat de vijf geen strafbare feiten hebben gepleegd. In dat geval zou volgens hem Justitie worden ingeschakeld. Het blijft nu bij een intern politieonderzoek, waarop alleen met tuchtrecht kan worden gereageerd. De zwaarste maatregel is dan ontslag.

De Amsterdamse politie heeft volgens de woordvoerder inmiddels het interne onderzoek naar de mogelijke misdragingen afgerond. Het onderzoek was ingesteld na "signalen van collega's uit de groep'. Hij zegt dat de korpsleiding volgende week beslist over mogelijke stappen tegen de vijf.

Het bureau Warmoesstraat kwam vier jaar geleden al eens in opspraak wegens misdragingen van personeel. Het Amsterdamse Klachtenburaeu Politieoptreden tekende toen bezwaar aan bij de nationale ombudsman en burgemeester Van Thijn.

Agenten van bureau Warmoesstraat op de Amsterdamse wallen werken volgens de politiewoordvoerder vaak onder moeilijke omstandigheden. Zij worden vaker dan andere teams geconfronteerd met criminaliteit, maar wangedrag kan volgens hem niet hiermee worden gerechtvaardigd.