Twijfel over dividend drukt DSM-koers

De kwartaalresultaten van DSM zijn slechter dan de meeste analisten hadden verwacht. Hun schattingen van de netto winst over de derde kwartaal varieerden van 60 tot 80 miljoen gulden, een daling van twintig tot veertig procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar (102 miljoen gulden). De vandaag gepubliceerde cijfers laten een winstdaling van 55 procent zien.

Naar aanleiding van sombere berichten van DSM op een bijeenkomst voor belegggingsanalisten, eind september, hadden veel analisten hun verwachtingen al naar beneden bijgesteld. Daarop was de koers van het chemiefonds gedaald van ruim 100 gulden naar 90 gulden. De afgelopen weken was de koers nog verder afgebrokkeld naar 85 gulden.

Vanmorgen reageerde de markt scherp op de slechte kwartaalcijfers. In eerste instantie tuimelde de koers met 10 gulden op 75 gulden. In de loop van de ochtend trok de koers weer enigszins bij. Rond het middaguur noteerde DSM 76,70 gulden bij een omzet van 397.264 stukken (dubbeltelling).

“De negatieve berichten waren blijkbaar nog niet allemaal in de koers verwerkt”, zegt een analist. “Nu de hoop op een ongewijzigd dividend vervliegt, stort de koers verder in elkaar.” DSM wil nog niets zeggen over het handhaven van het dividend van acht gulden per aandeel. Pas na het eerste kwartaal van 1993 zal het chemieconcern daar een uitspraak over doen.

Over de komende kwartalen zijn analisten pessimistisch gestemd. Ze verwachten niet dat de omstandigheden waar DSM onder lijdt (margedruk, overcapaciteit, lage dollar, ingezakte vraag en concurrentie uit Oosteuropese landen) spoedig ten goede zullen keren. Bestuursvoorzitter Van Liemt heeft eveneens gezegd niet snel een verbetering te verwachten.

Bovendien ziet het er niet naar uit dat DSM veel kan doen tegen de concurrentie van de Oosteuropese chemieproducenten. Zij leveren basischemieprodukten die 20 tot 30 procent goedkoper zijn. “Nu veel bedrijven in Europa het moeilijk hebben, is de prijs erg belangrijk. Als een bedrijf kan kiezen tussen het ontslaan van werknemers of het besparen van de kosten door goedkopere grondstoffen te kopen, is het duidelijk welke keuze zo'n onderneming maakt”, aldus een analist. Hij zal niet verbaasd zijn als DSM het vierde kwartaal voor belasting verlies zal laten zien.