Turkije verspeelt bijna punt

ANKARA, 29 OKT. Het Nederlands elftal is in groep 2 van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in 1994 gezakt van de vierde naar de vijfde, voorlaatste plaats. Turkije won in Ankara met 4-1 van San Marino en klom daardoor naar de derde positie achter Noorwegen en Polen. San Marino had in Ankara lang uitzicht op het eerste WK-punt. Drie minuten voor tijd was de stand nog gelijk: 1-1. Hakan had zeven minuten voor de rust de score geopend, zeven minuten na de hervatting maakte Baciochi gelijk. In de 87ste minuut bracht Orhan de thuisploeg opnieuw op voorsprong. Hakan en Hami bepaalden voor 30.000 toeschouwers de eindstand op 4-1.

San Marino had eerder met 0-10 en 0-2 van Noorwegen verloren. De Turken waren het toernooi, in de aanloop naar de eindronde van het WK voetbal in de Verenigde Staten in 1994, begonnen met een nederlaag van 0-1 tegen Polen.

Oostenrijk heeft woensdagavond in Wenen zijn eerste overwinning behaald voor groep zes van de kwalificatie voor de wereldtitel. Na het verlies van twee weken geleden in het openingsduel in Parijs tegen Frankrijk (0-2) werd Israel met 5-2 verslagen. Daardoor stegen de Oostenrijkers naar de derde plaats in de rangschikking achter Zweden (vier uit twee) en Bulgarije (vier uit drie).

De nieuwe formatie van Rusland boekte voor groep vijf de tweede overwinning. In winterse omstandigheden werd Luxemburg in Moskou met 2-0 verslagen. Bij een temperatuur van zeven graden onder nul was er voor de slechts 2000 toeschouwers weinig te genieten. De politie wilde aanvankelijk geen publiek toelaten omdat de tribunes van het Torpedo-stadion met ijs waren bedekt. Het veld was door een verwarming onder het gras wel bespeelbaar, maar goed voetbal bleek onmogelijk. (ANP/Reuter)