Overname van Fokker op een haar na bezegeld

ROTTERDAM/DEN HAAG, 29 OKT. De Nederlandse overheid en de vliegtuigfabrikanten Fokker en Dasa zullen vanavond of morgenochtend een raamcontract ondertekenen en daarmee de overname van Fokker bezegelen. Dat heeft een woordvoerder van Dasa vanochtend meegedeeld. Hij noemde het “zo goed als onmogelijk” dat de transactie nu nog zal afketsen.

Fokker en het ministerie van economische zaken - beheerder van het staatsbelang van ruim 30 procent in Fokker en daarom partij in de onderhandelingen - wilden aan het begin van de middag geen mededelingen doen.

Op Economische Zaken werd vanochtend nog over één kwestie intensief gesproken. Daarbij ging het waarschijnlijk om de formuleringen ten aanzien van de F50. Minister Andriessen (economische zaken) heeft zich in de afgelopen weken sterk gemaakt voor garanties over de toekomst van het toestel. Dasa heeft samen met het Franse Aerospatiale en het Italiaanse Alenia een concurrent van de F50 op de markt.

De bedrijven zullen nu een zogenoemd Heads of Agreement tekenen om vervolgens te onderhandelen over de definitieve juridische formuleringen. Dasa moet de boeken van Fokker nog inzien. Bovendien moeten aandeelhouders en Europese Commissie zich nog over de transactie uitspreken. Het is de bedoeling dat er nog voor het einde van het jaar een definitieve handtekening wordt gezet.

In afwachting van officiële mededelingen over het vannacht bereikte akkoord werd de handel in aandelen Fokker op de Amsterdamse effectenbeurs tijdelijk stilgelegd.

Het raamcontract bepaalt dat 51 procent van Fokker wordt ondergebracht in een houdstermaatschappij die Dasa zal opzetten. De holding verwerft het belang in Fokker door 10,6 miljoen aandelen van de overheid over te nemen en daarnaast nog eens 13,2 miljoen aandelen te verwerven uit een emissie. Dasa zal 37 gulden betalen voor de stukken, waarmee de totale overnamesom op 880 miljoen komt.

De Nederlandse overheid zal de helft van de opbrengst van haar aandelen gebruiken om een belang te kopen in de nieuwe houdstermaatschappij. De overheid zal die aandelen gedurende drie jaar aanhouden en in die periode een veto-recht genieten over veranderingen in de overeenkomst. Na drie jaar zal de overheid haar aandelen tegen dezelfde prijs verkopen en de opbrengst storten in het NIVR-fonds, bedoeld om de ontwikkeling van nieuwe vliegtuigprojecten in Nederland te financieren. De overheid zal tot 2000 één van de negen commissarissen in de nieuwe onderneming benoemen.

Een bankenconsortium onder leiding van ABN Amro zal in de komende maanden in de kapitaalbehoefte van het bedrijf voorzien.

Dasa zou over drie jaar 49 procent van zijn Fokker-bezit doorspelen naar het Franse Aerospatiale en het Italiaanse Alenia. Naar aanleiding van het aangekondigde raamakkoord tussen Dasa en Fokker, reageerde Aerospatiale-zegsman Patrice Prevot vanmorgen: “Dasa heeft de afgelopen maanden ook namens ons onderhandeld met Fokker en houdt ons voortdurend op de hoogte”.