Overheidstekort van VS stijgt tot recordhoogte

WASHINGTON, 29 OKT. Het Amerikaanse begrotingstekort is het afgelopen fiscale jaar gestegen tot een recordhoogte van 290,2 miljard dollar. Economen waarschuwen dat het oplopende tekort elke nieuwe Amerikaanse regering ernstig beperkt in haar mogelijkheden de economie te stimuleren.

Het vorige recordtekort, over het fiscale jaar 1991, stond op 269,5 miljard dollar. Het tekort over 1992, dat eindigt op 30 september, is ondanks de enorme omvang aanzienlijk minder dan de 400 miljard dollar die deskundigen hadden geraamd. Dit komt onder meer omdat overheidsuitgaven in verband met de crisis rond spaarbanken zijn uitgesteld. De Amerikaanse regering gaat voor 1993 uit van een tekort van 341 miljard dollar.

Door het budgettekort stijgt de nationale schuld tot 3970 miljard dollar, vier keer zo veel als in 1980, toen de Republikein Reagan president werd. De federale overheid is nu meer kwijt aan rentebetalingen (292,3 mljard dollar) dan aan het defensiebudget (286,6 miljard dollar).

Volgens economen zal de enorme behoefte aan leningen van de overheid om het tekort te dekken de lange rente omhoog drijven. Dat betekent dat investeringen in ondernemingen zullen achterblijven en daarmee ook het scheppen van meer banen. Het overheidstekort komt nu uit op 5 procent van het bruto nationaal produkt.

President Bush als Democratisch presidentskandidaat Clinton hebben tijdens de campagne voor de verkiezingen op 3 november gezegd dat zij het tekort geleidelijk willen verminderen, maar economen klagen dat zijn geen geloofwaardige middelen hebben aangedragen om dit te realiseren. Alleen de onafhankelijke kandidaat Perot heeft deze kwestie tot hoofdzaak in zijn campagne gemaakt. In een poging bezorgde kiezers aan te spreken zei Clinton gisteren dat hij Perot een of andere rol in zijn regering wil laten spelen “omdat hij werkelijk het tekort en de kosten onder controle wil brengen.”

De orders bij de Amerikaanse industrie voor duurzame goederen daalden voor de derde achtereenvolgende maand (met 0,4 procent). Dit is een tegenvaller voor president Bush. Deze greep eerder deze week een meevallende economische groei in het derde kwartaal (2,7 procent op jaarbasis) aan om herstel van de economie aan te kondigen. Economen zien de daling van de orders voor duurzame goederen echter als een slecht voorteken van mogelijk meer werkloosheid. Ondanks de gemengde signalen zijn kiezers volgens peilingen overwegend pessimistisch over de economie. “Gebrek aan banen bepaalt de stemming meer dan andere factoren,” aldus een econoom van de Mellon Bank. (Reuter, AP, AFP)