"Moslims bedreigd met uitroeiing'

GENEVE, 29 OKT. De moslims in Bosnië en Herzegovina worden “met uitroeiing bedreigd” als gevolg van de praktijk van de etnische zuivering. Dat zei gisteren in Genève Tadeusz Mazowiecki, de speciale VN-rapporteur over de rechten van de mens in het voormalige Joegoslavië.

Mazowiecki moet maandag bij de VN verslag uitbrengen over zijn bevindingen tijdens een nieuw bezoek aan ex-Joegoslavië, eerder deze maand. Gisteren liet hij zich in Genève al uit over de belangrijkste conclusies. “De praktijk van etnische zuivering lijkt geen gevolg van de oorlog, maar juist het doel ervan”, zo zei de vroegere Poolse premier gisteren. “En dat doel is al voor een belangrijk deel bereikt: door moord, mishandeling, verkrachting, de vernietiging van huizen en dreigementen.” Mazowiecki stelde vooral de Bosnische Serviërs verantwoordelijk voor de verdrijving van honderdduizenden mensen in Bosnië-Herzegovina. De moslims zijn het belangrijkste slachtoffer.

In het rapport wordt verder stilgestaan bij de ontdekking van een massagraf nabij Vukovar in het oosten van Kroatië. Een Amerikaanse deskundige, Clyde Snow, stelt in het verslag dat als gevolg van bodemerosie een massagraf van tien bij dertig meter is ontdekt op twee kilometer van het dorp Ovcara. In het graf zijn ongeveer 175 lijken gevonden. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om Kroatische gewonden die bij de ontruiming van het ziekenhuis van Vukovar verdwenen.

Pag 4: Mazowiecki: Westen doet te weinig

Volgens ooggetuigen werden de mannelijke gewonden door de Serviërs na de verovering van Vukovar op 20 november vorig jaar van de vrouwen, kinderen en bejaarden gescheiden, op vrachtwagens geladen en weggereden. Ze werden aanvankelijk ondergebracht in een garage, waar ze werden mishandeld; twee gewonden stierven aan de mishandeling. De overigen werden in groepen van twintig man verdeeld. De groepen werden vervolgens een voor een op een vrachtwagen weggereden. Mazowiecki zei gisteren dat de situatie van de mensenrechten sinds zijn vorige bezoek in augustus is verslechterd. Het buitenland doet te weinig om vluchtelingen, met name diegenen die uit detentiekampen vrijkomen, op te nemen. Als er niet meer wordt ondernomen voor de opvang van de vluchtelingen, aldus Mazowiecki, zullen zeker tienduizend mensen sterven.

De Bosnische Serviërs en de Kroaten hebben gisteren het plan van de VN- en EG-bemiddelaars Vance en Owen voor een nieuwe staatsinrichting van Bosnië-Herzegovina van de hand gewezen. Volgens de ontwerp-grondwet die Owen en Vance in Genève hebben gepresenteerd moet Bosnië-Herzegovina een gedecentraliseerde republiek worden met een “minimum” aan centraal gezag; tien regio's, geconcentreerd rondom grote steden, zouden een grote mate van autonomie moeten krijgen.

Zowel de leider van de Serviërs, Radovan Karadzic, als een woordvoerder van de Kroaten, Jadranko Prlic, wees het plan gisteren van de hand. Volgens Karadzic is een dergelijke opzet al begin dit jaar aan de orde geweest en afgewezen. Prlic zei dat alleen een opdeling in drie nationale eenheden tot vrede kan leiden. (Reuter, AFP, AP)