MINCEMEAT

Mincemeat-taarten zijn in Engeland al sinds de vijftiende eeuw een traditioneel kerstgerecht. In die tijd werden ze bereid met in repen gesneden vlees (vandaar het "mince', wat hakken of snijden betekent) en het werd dan met gekonfijte vruchten en specerijen op smaak gebracht. Ze werden gevormd tot een rechthoek die een kribbe voorstelde, waarin vaak een van deeg gemaakte baby was gelegd. In de negentiende eeuw werd het vlees helemaal weggelaten en daarmee was deze moderne versie geboren, waarbij alleen het niervet nog aan het oorspronkelijke vlees in het gerecht herinnert. Van oudsher wordt de mincemeat als vulling voor kleine korstdeegtaartjes gemaakt die warm geserveerd worden met een toefje slagroom of beter nog "clotted cream'. In ieder geval moet de mincemeat net als vele andere Britse kerstgerechten lang rijpen, zodat het nu tijd is ermee te beginnen. Tegen de kerstdagen volgen dan recepten wat met de mincemeat verder te doen.

Voor circa 2,5 liter

500 gram sultanarozijnen, desgewenst in rum (of cognac) geweekt

250 gram uitgebakken niervet, afgekoeld en fijngehakt

500 gram appels, geschild en fijngehakt

250 gram krenten

500 gram sukade, fijngehakt

750 gram donkerbruine basterdsuiker

1 theelepel piment

2 theelepels nootmuskaat

het sap van 2 sinaasappels en 1 citroen

1 eetlepel geraspte citroenschil

1 dessertlepel zout

2 theelepels kaneel

1 theelepel gemalen kruidnagel

Laat de sultanarozijnen zonodig uitlekken en bewaar de rum. Hak de sultanarozijnen fijn en meng in een grote kom met het fijngehakte niervet en de appel. Doe er de rest van de ingrediënten bij en meng alles goed. U kunt nu desgewenst de rum toevoegen. Doe de mincemeat in gesteriliseerde potten en sluit die goed af. Laat de mincemeat op een koele en droge plek rijpen.

    • Kim Maclean