Jean Le Gac

T/m 22 nov. Wo t/m zo 12-18u. Korenmarkt 43, Arnhem. Inl 080-613083 of 085-511300. Bij de tentoonstelling in het Volkenkundig Museum ligt het accent op de antropologische kant van zijn werk. T/m 20 nov. Ma t/m za 10-17 en zo 13-17. Thomas van Aquinostraat 1, Nijmegen. Inl 080-615577.

De Fransman Jean Le Gac fotografeert en schildert bij voorkeur deftige heren die in de vrije natuur met kwast en schildersezel in de weer zijn. Soms geeft hij deze personages een naam: Florent Max, verdwenen in een ravijn, Asfalto Chaves, of Ange Clacé, een anagram van Jean Le Gac. Steeds hoort er een verhaal bij, dat meestal op de tekening, het doek of de foto geschreven wordt. Le Gacs werk roept de echo op van een tijd die nooit meer terugkomt. De door hem afgebeelde schilders zijn altijd aan het dromen. Op 30 okt (20u) is er in de Aula van de Nijmeegse universiteit een film van Le Gac te zien, die door de kunstenaarzelf wordt ingeleid. In Nijmegen en Arnhem zijn twee tentoonstellingen aan zijn oeuvre gewijd. "De zondagsschilder' is de titel van een expositie in De Gele Rijder.