Hoogovens rekent op half miljard verlies

ROTTERDAM, 29 OKT. Het staal- en aluminium-concern Hoogovens maakt dit jaar een verlies van minimaal 320 miljoen gulden door een verdere verslechtering van de belangrijkste afzetmarkten. Het verlies over 1992 komt waarschijnlijk zelfs boven de half miljard gulden, doordat Hoogovens nog eens "enkele honderden miljoenen guldens' uittrekt voor reorganisaties.

De concerndirectie maakte gisteren bekend dat de verliezen een verdere reorganisatie noodzakelijk maken, waarbij mogelijk nog meer banen moeten verdwijnen dan eerder werd aangekondigd. Vorige maand zei Hoogovens 2300 banen te willen schrappen bij de staaldivisie. Nu komen ook de andere onderdelen, waaronder de aluminiumdivisie, aan de beurt - al is nog onduidelijk op welke manier. De koers van het aandeel-Hoogovens daalde vanmorgen van 26,80 naar 21,20 gulden.

De Industriebond FNV is geschrokken van het resultaat dat de bonden gisteren onder ogen kregen bij het regulier overleg met de directie. “Duidelijk was dat de markt per dag slechter wordt, maar ik had gerekend op een verlies van 200 miljoen”, zegt bestuurder J. Schalkx. De bond wacht eerst de details over de nieuwe reorganisatieplannen af, die volgende week worden verstrekt, voor een inhoudelijke reactie.

Hoogovens moet ook de verwachting over 1993 “een positief resultaat uit de gewone bedrijfsuitoefening te behalen” bijstellen. Deze zomer dacht de directie dat het concern in de zwarte cijfers kon komen als de nu lopende reorganisatie tijdig kon worden uitgevoerd en de marktomstandigheden gelijk bleven. Nu wordt een nieuw verlies over 1993 niet uitgesloten.

Nadat Hoogovens het eerste halfjaar een verlies van 70 miljoen gulden had geboekt, voorspelde de directie voor heel 1992 een negatief resultaat van ongeveer 175 miljoen gulden. De tegenvallers op de staal- en aluminiummarkt zijn echter groter dan verwacht, waardoor het concern denkt in het tweede halfjaar van 1992 een verlies te lijden van ongeveer 250 miljoen gulden. In 1991 leed de fabrikant een verlies van 51 miljoen gulden.

De Westeuropese staal- en aluminiumproducenten verkeren in een diepe crisis, die volgens deskundigen lijkt op die van het begin van de jaren tachtig. De verkoopprijzen staan onder sterke druk; bij sommige staalprodukten daalden de prijzen binnen enkele jaren met dertig procent. Er is een overcapaciteit van ruim 15 procent en bovendien komt er goedkoop staal en aluminium uit Oost-Europa. Sommige belangrijke afnemers, zoals de autofabrikanten en de witgoedproducenten, nemen minder af door het aanhouden van de zwakke economie.

Hoogovens presenteerde in september voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf een reorganisatieplan, waarbij gedwongen ontslagen zouden vallen. Volgens dat plan worden bij de staaldivisie 2300 banen geschrapt, waarvan 1000 door gedwongen ontslag. Door deze ingreep hoopte Hoogovens 11.500 banen over te houden en 300 miljoen gulden te besparen.