Hoogovens, DSM zwaar onderuit

AMSTERDAM, 29 OKT. Op een zwak gestemde Amsterdamse effectenbeurs, waar vele koersen - ondanks een licht aantrekkende dollar - vanochtend terrein moesten prijsgeven, gingen Hoogovens en DSM na ongunstig nieuws allebei fors onderuit.

AMSTERDAM Bij een negatieve stemming zakten vanochtend veel koersen zwaar in. In Fokker dat een akkoord heeft bereikt met Dasa, kon tot nader order niet worden gehandeld. Een handelaar noemde de koersontwikkeling van DSM en Hoogovens “dramatisch”. DSM meldde een halvering van de kwartaalwinst, waarop het chemiefonds 8,70 gulden kelderde op 76,30, een daling met ruim 10 procent. Akzo werd in het kielzog 2,60 mee omlaag gezogen tot 127,60. Hoogovens, dat voor dit jaar een verdubbeling van het verlies voorspelt en in 1993 geen herstel verwacht, kreeg eveneens rake klappen. Het staalfonds noteerde 5,40 lager op 21,40.

De CBS-stemmingsindex werd in de ochtenduren 1,50 punt lichter op 103, terwijl de EOE-index 3,55 punt afkalfde op 275,00.

Philips moest nog eens drie dubbeltjes verder terug tot 19,30, KLM liet veertig cent los op 23,40 en Unilever twintig cent op 191. Alleen Koninklijke Olie wist twee kwartjes aan het slot van woensdag toe te voegen op 144,80.

NEW YORK Het Dow Jones-industrial gemiddelde liet gisteren een stijging zien van 15,65 punten om te eindigen op 3251,38. Negatieve invloed op de stemming had het afkalvende kwartaalresultaat van Ford.

LONDEN Britse beleggers werden vanochtend geïnspireerd door de strijd over Ranks Hovis McDougall voor welk voedingsmiddelenconcern zich een nieuwe gegadigde heeft gemeld met een hoger overnamebod. Het FT-100 koersgemiddelde stond halverwege de morgen op een winst van bijna 10 punten bij 2.650,5.

FRANKFURT Gebrek aan stimulerend nieuws deed de Duitse aandelenkoersen geen goed. Vele koersen verloren terrein. De Dax-30 index stond halverwege de dag op een verlies van 13 punten bij 1.497.

TOKIO De effectenbeurs van Tokyo was voor de tweede achtereenvolgende dag in mineur. Het Nikkei-225 gemiddelde daalde bij een kleine omzet met 130,70 punten tot 16.937,71.