Fuchs volgt Beeren op bij Stedelijk

AMSTERDAM, 29 OKT. De nieuwe directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam wordt drs. R.H. Fuchs (50), directeur van het Haags Gemeentemuseum. Dat heeft de Amsterdamse wethouder van cultuur, E.C. Bakker, gisteravond meegedeeld. Fuchs volgt met ingang van 1 februari 1993 dr. W.A.L. Beeren op die op die datum met pensioen gaat. De raadscommissie van cultuur heeft gisteren unaniem met het voorstel ingestemd. De gemeenteraad beslist op 11 november.

Fuchs wordt door B en W als enige kandidaat voorgedragen. Hij is gekozen op grond van zijn “kennis van de kunst, van de kunstwereld, de museumwereld, zijn internationale vermaardheid en zijn ervaring met het leiden van een museum van formaat”, aldus de wethouder.

Acht jaar geleden was Fuchs ook kandidaat voor deze functie als opvolger van de toenmalige directeur Edy de Wilde. Bij de opvolgingsprocedure in 1984 brandde een strijd los tussen voor- en tegenstanders van Fuchs en de tweede kandidaat Beeren. Het college droeg toen Fuchs voor, maar de gemeenteraad stemde uiteindelijk voor Beeren. Bakker heeft de onverkwikkelijke openbare discussie die destijds ontstond willen vermijden. “Gezien de ervaring die wij toen hebben gehad, hechtte ik eraan deze keer een heel zorgvuldige procedure te volgen”, aldus Bakker. De gemeente heeft de namen van eventuele kandidaten tot het laatste moment angstvallig geheimgehouden. De raadscommissie van cultuur is pas gistermiddag om vijf uur ingelicht. Fuchs zelf wil geen commentaar geven tot zijn formele benoeming op 11 november.