Franse bank verlaagt korte rente

PARIJS, 29 OKT. De Franse centrale bank heeft vanmorgen de korte rente (voor leningen van vijf tot tien dagen) verlaagd van 13 tot 10,5 procent. De belangrijker interventierente, die als vloer dient voor alle rentetarieven in Frankrijk, blijft echter op 9,60 procent gehandhaafd.

De Banque de France moest de korte rente vorige maand tijdens de Europese valutacrisis verhogen om aanvallen van speculanten op de Franse franc af te slaan.

Volgens economen is een verlaging van de korte rente nu mogelijk, omdat de rust op de valutamarkten grotendeels is weergekeerd. De Europese valutacrisis dwong de Britse en Italiaanse regering het pond sterling en de lire uit het Europees Monetair Stelsel (EMS) terug te trekken.

De franc zakte terug tot de bodemkoers van 3,4305 D-mark. De munt werd vervolgens gered door grootscheepse interventie-aankopen van de Franse en de Duitse centrale banken. De koers van de franc is nu redelijk stabiel rond de 3,39 D-mark. De tarieven op de Franse geldmarkt zijn de afgelopen weken door de terugkeer van de rust gezakt. De daggeldrente die 20 procent bedroeg op het hoogtepunt van de crisis, staat nu op 9,75 procent.

De Franse premier Pierre Beregovoy zei gisteren dat de Banque de France viervijfde van de 30,5 miljard dollar die aan interventies is besteed, weer terug heeft.

Volgens economen is de Franse centrale bank nog huiverig om de interventierente te verlagen. Zo'n renteverlaging zou pas kunnen volgen als eerst de Bundesbank de tarieven neerwaarts heeft aangepast. (Reuter)