Bill Cosby doet bod op tv-station NBC

NEW YORK, 28 OKT. De komiek en acteur Bill Cosby heeft een bod uitgebracht op het televisiestation NBC. Cosby is met de Cosby Show al jaren de kurk waarop NBC, eigendom van General Electric, drijft. Na CBS en ABC is NBC in grootte het derde tv-station.

Opvallend genoeg zijn de kijkcijfers van alle grote televisiestations dit najaar gedaald, maar NBC is er het hardst door getroffen. Sinds twee jaar heeft NBC al te maken met een terugloop van de inkomsten door een gebrek aan vernieuwing. Al eerder dit jaar kwamen berichten over belangstelling voor NBC naar buiten, onder meer van Barry Diller, voormalig topman van het tv-station Fox, en van Paramount Studios. Met de koop van NBC is een bedrag van naar schatting 4 miljard dollar gemoeid. Onduidelijk is hoe Cosby zijn aankoop denkt te financieren.

Bill Cosby's bezit wordt geschat op 300 miljoen dollar. Bijna al zijn geld heeft hij verdiend bij NBC, waarvoor hij al sinds 1965 programma's maakt. NBC heeft, omgekeerd, zijn succes in de jaren tachtig vooral aan Cosby te danken, die sinds 1984 de Cosby Show maakt.

De serie, over een welgesteld zwart Amerikaans gezin, was zo populair dat Cosby in het seizoen '90-'91 te boek stond als de beste betaalde televisiepersoonlijkheid. Zijn jaarcontract van 62 miljoen dollar leverde hem 2,6 miljoen dollar per aflevering op.

Door zijn succes kreeg Cosby erg veel invloed binnen NBC. Kennelijk heeft hij zo zijn eigen ideeën over de manier waarop het station er bovenop kan worden geholpen en heeft hij daarom een bod gedaan via zijn agent Norman Brokaw van William Morris Agency.

Cosby's rol bij de programma's van NBC was onder meer te zien in "I Spy', "The Bill Cosby Show', "The Cosby Show', "A Different World' en "Here and Now'. Bij CBS doet hij nu het spelprogramma "You Bet Your Life'.

    • Lucas Ligtenberg