Bekerontmoeting met Volendam oefenduel voor Europa Cup; Ook PSV pronkt met eigen kweek

VOLENDAM, 29 OKT. “Ik ben nog nooit zo nerveus geweest als deze week.” PSV-trainer Hans Westerhof zei het met een voor trainers aandoenlijke eerlijkheid. “Ja, toen ik nog bij ACV was, heb ik het ook wel eens zo erg gehad.” De belangen die volgende week woensdag in Eindhoven bij de return van de Europa-Cupwedstrijd van PSV tegen AEK Athene op het spel staan, zijn hels groot voor de landskampioen uit Eindhoven, beseft de Achterhoeker. “Iedereen praat wel over financiële belangen, maar voor de spelers en mij telt de sportieve toekomst. Wat denk je hoe belangrijk het is voor spelers als Numan als hij zich internationaal niet verder kan ontwikkelen omdat we uitgeschakeld worden?”

Wedstrijden als die voor de KNVB-beker tegen clubs van het allooi Volendam hebben door het immens grote krachtsverschil tussen de top en de rest in het Nederlandse voetbal nauwelijks nog waarde. Ze zouden vaak evengoed schriftelijk afgedaan kunnen worden. Maar om sponsors, betrokken media en een enkele hardnekkige supporter te behagen worden ze daadwerkelijk gespeeld. Voor PSV was er een aangename bijkomstigheid, voor de landsampioen gold het duel in de eerste plaats als een veredelde oefening voor de wedstrijd tegen AEK.

Vooraf drukte Westerhof zijn spelers op het hart de confrontatie met Volendam te “benaderen alsof het de wedstrijd tegen AEK betreft”. Met dezelfde instelling en dezelfde concentratie. “Want”,legde de trainer later na de 4-2 overwinning uit, “het kan best zo zijn dat we in dezelfde opstelling als vanavond tegen AEK zullen spelen. Elke speler die er nog bijkomt, Kieft, Koeman, Ellerman of Vanenburg, is meegenomen. Dan is het goed voor een jongen als Verhagen (rechterspits, red.) om te weten wat er op het spel staat. Hij zou zo ingezet kunnen worden tegen AEK.”

Westerhof gaat er vanuit dat genoemde (geblesseerde) spelers zondag in Enschede tegen FC Twente spelen. Degene die zondag niet kan spelen, is er tegen AEK niet bij, bedoelde de man uit Ulft. “Het is een te linke uitgangspositie tegen AEK met spelers te beginnen die respectievelijk na tien minuten, twintig minuten en een helft kunnen uitvallen. Daar pas ik voor.” De kans dat Kieft tegen AEK speelt, acht hij het grootst, gevolgd door Koeman, Ellerman, Vanenburg en Popescu, wiens rentree nog het langst zal duren.

Het idee dat PSV ook talentvolle jeugd heeft wordt weleens door Amsterdammers hooghartig verdrongen. Westerhof is er de man niet naar om de Mokumse intelligentsia met gelijke munt terug te betalen. Geen grote mond, hij zegt het zo: “Vanavond bestond de groep van zestien uit negen spelers die uit de eigen opleiding komen, vijf daarvan stonden er in de basis. Dat is goed voor de ploeg, dat is goed voor PSV. Toch een bewijs dat het goed gaat met PSV.”

Gestuurd en geprikkeld door gelouterde krachten als Van Breukelen, Van Tiggelen, Van Aerle, Heintze, Romario - opvallend gretig - en coming-man Numan, stevende PSV met Faber, Linskens, Verhagen, Hoekstra en later nog Jerry de Jong en Beerens voorbij Volendam. Vooral Numan manifesteerde zich weer als de leider die PSV in hem ziet. Maar hij speelde dan ook op de plaats (op het middenveld) die hem het beste ligt. “Daar ligt ook zijn toekomst”, beaamde Westerhof, “achter Hoekstra. Maar Numan speelt nu doorgaans links aan de lijn. Daar kan hij een hoop van leren. Een speler als Numan moet op meerdere plaatsen kunnen spelen. Dat is goed voor zijn ontwikkeling.”

Het zal de slechts 1800 toeschouwers die gisteren het stadionnetje van Volendam bevolkten, een zorg zijn, die toekomst van PSV. In het dorp zijn ze al op het voetbal uitgekeken, blijkt wel uit het publiekscijfer. Een nieuwe hoofdtribune, dat wel, maar dergelijke noviteiten kweken in Volendam alleen maar scepsis. Doe maar gewoon. Ze moeten maar eens gaan voetballen. Ondanks de gretige start van de Volendamse voetballers, waarbij niet werd geschroomd een achillespees van een PSV'er te raken, was het al weer snel duidelijk dat de verhoudingen scheef liggen in het Nederlandse voetbal. Ook dat zal het Volendamse publiek wel beseffen.

Volendams voorstopper Stuyt kroop zowat in Romario, hij hoefde alleen maar de Braziliaan van doelpunten af te houden, de bal hoefde hij niet te raken. De jonge speler had in de vorige drie confrontaties slechts één doelpunt van Romario hoeven toe te staan, alleen een kopbal. Nu scoorde Romario zomaar driemaal, ondanks het felle en vrij vriendelijke verweer van Stuyt. “Die twee doelpunten die we tegen kregen waren een smet op onze wedstrijd”, verklaarde Westerhof nog. Bij de stand 0-3 beoordeelde Van Breukelen een schot van Steur lichtzinnig en liet de PSV-defensie Reiziger zomaar tot een doeltreffend schot komen. Soortgelijke situaties zullen zich tegen AEK ook kunnen voordoen. En of er dan weer Romario is die, zoals gisteren bij 2-3, de buit binnenhaalt, is nog maar de vraag.

    • Guus van Holland