Begrotingstekort bereikt een nieuw record; Bush put hoop uit opiniepeiling

WASHINGTON, 29 OKT. Met minder dan een week te gaan tot de Amerikaanse verkiezingen heeft president Bush gisteren moed geput uit een opiniepeiling die aangaf dat hij slechts twee procent minder steun zou krijgen dan zijn Democratische rivaal Bill Clinton. Tegelijkertijd werd echter bekend dat het Amerikaanse begrotingstekort groter is dan ooit, een bericht dat de kansen van Bush volgens de meeste waarnemers zal schaden.

Een gezamenlijke peiling van het televisiestation CNN en het dagblad USA Today onder mensen die zeiden dinsdag hun stem te zullen uitbrengen gaf aan dat Clinton 40 procent van de stemmen zou krijgen, Bush 38 procent en de onafhankelijke Ross Perot 16 procent. Clinton kon echter wijzen op andere peilingen waarin hij nog ruim voorlag op de president. Volgens een nieuwe peiling in The Washington Post ligt Clinton nog steeds 10 procent voor, een andere in The Los Angeles Times gaf hem een voorsprong van 11 procent.

Bush, die gisteren campagne voerde in de staat Ohio, riep zijn aanhangers toe: “Nog zes dagen tot de overwinning. Geloof me, we gaan deze verkiezing winnen. Die kerels (de Clinton-aanhangers) voelen dat die hun ontglipt. Ze weten dat wij vooruit gaan. Ik voel medelijden met hen”.

Clinton toonde zich niet onder de indruk van de peilingen van CNN/USA Today. “Ik denk dat we uiteindelijk de overhand zullen houden”, aldus Clinton. De Democratische kandidaat zorgde gisteren voor enig opzien door te zinspelen op een mogelijke rol voor Perot in zijn toekomstige regering. “Ik verwacht Republikeinen en onafhankelijken in mijn regering te hebben naast Democraten. Ik wil mensen met de mentaliteit van "we kunnen het doen'. Ik zou de betrokkenheid van Ross Perot willen bij de zaken waar hij bezorgd om is en wat van afweet.” Hij zei daarbij vooral te denken aan een bijdrage van Perot wat betreft het begrotingstekort en vermiste Amerikaanse militairen.

Het begrotingstekort heeft een ongekend niveau bereikt van 290,2 miljard dollar. In 1991 bedroeg dit nog 269,2 miljard. Het totaal voor het begrotingsjaar 1992, dat eind september werd afgesloten, was niettemin beduidend minder dan sommige deskundigen hadden voorspeld. Die hielden rekening met een tekort van 400 miljard dollar. De lagere stand hangt samen met uitgestelde uitgaven voor de bestrijding van de gevolgen van het spaarbankenschandaal.