Ajax en Feyenoord produktief in bekervoetbal

VENLO, 29 OKT. De derde ronde van de KNVB-beker werd gekenmerkt door een aantal opmerkelijke uitslagen. Ajax en Feyenoord toonden zich tegen respectievelijk tegen VVV (7-3) en Go Ahead (7-0) het meest produktief. Terwijl eerste-divisieclub TOP, getraind door Piet Schrijvers, op eigen veld uithaalde tegen Roda JC. De Limburgers gingen met 5-1 ten onder.

Ajax moest gisteravond in de derde ronde van de KNVB-beker in Venlo tegen VVV drie doelpunten binnen dertien minuten incasseren. Ruim 10.000 mensen waren daardoor getuige van een vreemde avond. Dat begon al met het vijftien minuten te laat beginnen vanwege de massale opkomst, het eindigde met het opvallende laatste doelpunt, van Wim Jonk. Terwijl VVV-doelman Roox en verdediger Polman na een botsing uitgeteld op de grond lagen, schoot Wim Jonk een boogballetje in het lege doel.

Het was de slotzet van een spectaculaire tweede helft, waarin acht treffers vielen en Ajax het zelfs even moeilijk kreeg toen een voorsprong van 1-4 verkleind werd tot 3-4. Na rust, Ajax stond met 4-1 voor, debuteerde Clarence Seedorf. Zestien jaar en zes maanden oud. Jonger dan Sneekes (zestien jaar elf maanden) en destijds Cruijff (zeventien) bij hun debuut in het eerste van Ajax. Seedorf, die al droomt van het WK in 1994, was nog geen minuut ingevallen voor de geblesseerde De Boer, of hij zag Driessen langsflitsen en 2-4 scoren. Nog geen twee minuten later was het 3-4, toen de jongeling dacht dat Van der Sar zou ingrijpen. Na de 3-4 speelde Ajax de partij alsnog simpel uit, door Overmars, Petersen en Jonk.

Voor de pauze wees niets op een moeilijke avond voor Ajax. Het tempo lag aanvankelijk weliswaar te laag, maar van VVV was nog weinig te vrezen, op enkele sprints van Babangida na. De Iraniër Janfada mocht het zich aantrekken, dat hij Petersen te veel ruimte schonk. Na ruim een half uur bediende de Deen Van Loen, vlak voor rust dribbelde hij naar binnen om met links uit te halen.

Feyenoord haalde gisteravond in de Kuip uit tegen Go Ahead Eagles (7-0). De beslissing viel al in de 31ste minuut. Metgod schoot van dertig meter een vrije trap recht op het Deventer doel af. Doelman Ensink liet de bal zomaar door zijn handen in het net glippen. Het moreel knakte bij Go Ahead en Feyenoord maakte zich op voor een zeldzame score. Na een stel missers van Kiprich maakte Gorré nog voor rust 2-0. Na de wissel ging Go Aheads verdediging door met stuntelen en Ensink door met blunderen. Nog voor een uur gespeeld was stond het 5-0 door Blinker, weer Gorré en Kiprich. Het werd in het laatste half uur nog erger door Kip-rich.

Voor Roda JC, dat zich de laatste jaren een erkend bekertopper heeft getoond, is Europees voetbal dit seizoen slechts haalbaar door een hoge klassering in de competitie. De club uit Kerkrade werd in de derde ronde verrast door TOP. De eerste divisionist won in Oss voor bijna 2500 toeschouwers met liefst 5-1. De uitslag was hoog, maar niet onverdiend. TOP maakte de dienst uit, maar bracht dat in de score pas tot uitdrukking nadat de Limburgse verdediger Senden uit het veld was gestuurd door scheidsrechter Zuidema. Op dat moment stond het pas 2-1 (de ruststand) door treffers van Van der Weert en Waterink voor de thuisclub. Voor Roda JC scoorde de Oekraïnse debutant Sergej Pogodin tegen. In de slotfase kon TOP royaal afstand nemen, omdat de Roda-defensie, ontregeld door het gemis van Senden, open huis hield. In de laatste tien minuten brachten Koolen, Purperhart en opnieuw Van der Weert de eindstand op het scorebord.