"Zijn Amsterdam en Londen soms veiliger dan Luxor?'

Ook de Nederlandse ambassade in Kairo heeft nu een waarschuwing voor toeristen uitgegeven om bolwerken van moslim-extremisten in Egypte te mijden. De waarschuwing volgt op enkele aanslagen op buitenlandse toeristen. De Egyptische autoriteiten maken zich intussen grote zorgen, hoewel de aanslagen op dit moment nog geen vergaande gevolgen voor de lucratieve toeristenindustrie hebben.

KAIRO, 28 OKT. In weerwil van toenemend islamitisch terrorisme zijn de hotels in Kairo in dit voor de Egyptische toeristenindustrie recordjaar bijna allemaal volgeboekt. Het effect van de Amerikaanse, Britse, Australische en ook Nederlandse waarschuwingen aan de landgenoten de provincies Mina en Assiut te mijden laat zich volgens hotelkringen nog niet voelen. Maar Westerse diplomaten in de Egyptische hoofdstad voorspellen een ernstige terugslag voor het lucratieve toerisme indien de aanvallen van islamitische fundamentalisten op toeristen aanhouden.

Zondag werden drie Russische toeristen op de markt van Port Said door een extremist met messteken gewond. Eerder werd een Engelse toeriste bij een schietpartij op een toeristenbus in Zuid-Egypte gedood en werd een Nijlboot met Duitse toeristen in hetzelfde gebied beschoten. Op het station van Dairut ontplofte op 6 oktober een bom in een trein van Luxor naar Kairo.

Ondanks deze gebeurtenissen is H. Bosschaart, de Nederlandse manager van het Marriott-hotel in de Egyptische hoofdstad, woedend over het Nederlandse besluit in navolging van de Amerikanen en Britten voor het terroristisch gevaar in Egypte te waarschuwen. “Heeft het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken toeristen wel eens gewaarschuwd voor bezoeken aan Jeruzalem? De zaak wordt verschrikkelijk overdreven. Is Amsterdam veiliger dan Luxor, en hoe zit het met Londen? Heeft Nederland wel eens gewaarschuwd voor de gevaren waaraan toeristen na zonsondergang in Nairobi bloot staan?”

Nederlandse diplomatieke kringen in Kairo zijn echter van oordeel dat een waarschuwing niet langer kon uitblijven. “Wij kunnen Nederlanders toch geen risico's laten lopen?”

De Egyptische autoriteiten zitten na de aardbeving in Kairo met deze bedreiging van hun toeristenindustrie in hun maag. Zij stellen alles in het werk om de schade aan Egypte als een veilig toeristenland te beperken. Vanavond geeft de Egyptische minister van toerisme, Fuad Sultan, een speciale persconferentie in Kairo om het effect van de Amerikaanse, Britse en Nederlandse waarschuwingen op het toerisme in Egypte te neutraliseren. Uit hoofdartikelen in de Egyptische pers blijkt dat Kairo een Westerse kettingreactie vreest die hard bij de toeristenindustrie zal aankomen.

In 1991 lieten drie miljoen toeristen drie miljard dollars in de Egyptische schatkist achter. De Egyptische autoriteiten hopen dat dit aantal in vijf jaar zal verdubbelen. Reeds nu is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten voor Egypte, belangrijker al dan de dollars uit de export van olie of de opbrengst van het Suezkanaal. Vandaar dat de Egyptische autoriteiten een keiharde campagne zijn begonnen tegen de fundamentalistische groeperingen die het nu op het toerisme hebben gemunt.

De belangrijkste groepering, El-Gama'a el-Islamiya, rechtvaardigt de aanvallen op toeristen als een middel om de stabiliteit van de Egyptische staat te ondermijnen. Het scheppen van chaos en anarchie is volgens deze groeiende beweging een onvermijdelijke fase bij het overnemen van de macht van de "goddelozen'. Wegens de ideologische motivering van de acties tegen toeristen zijn Westerse diplomatieke kringen in Kairo ervan overtuigd dat “niet langer kon worden gewacht met het laten uitgaan van een duidelijke waarschuwing”. Volgens hen zitten er te veel mazen in het veiligheidsnet om risico's te kunnen nemen, hoe hard president Mubarak ook tegen de extremisten optreedt.

Volgens een telling van het persbureau Reuter zijn dit jaar meer dan zestig mensen als gevolg van met de fundamentalistische campagne verband houdend geweld gedood. De afgelopen maanden heeft de Egyptische veiligheidsdienst zich geconcentreerd op honderden Egyptenaren die in de Afghaanse oorlog hebben gevochten aan de zijde van het anticommunistische verzet. De Egyptische autoriteiten geloven dat uit deze groep diegenen voortkomen die de huidige staatsondermijnende activiteit uitvoeren. Meer dan 170 ex-Afghanistan-strijders zijn inmiddels gearresteerd en worden zonder vorm van proces voor onbepaalde tijd vastgehouden.

In een hoofdartikel onder de kop “Destructiever dan een aardbeving” trok gisteren het Engelstalige blad The Egyptian Gazette fel tegen de moslim-fundamentalisten van leer. “Deze schurken moeten de zwaarste straf krijgen die het strafrecht kent. Zij zijn destructiever en vernietigender dan de aardbeving die zij begroeten als de hemelse wraak tegen de bestaande seculiere, verrotte regering. Maar is het doden van mensen en het land zijn belangrijkste bron van inkomsten ontnemen op zichzelf geen verrotte daad?”

    • Salomon Bouman