WK-kaartjes

De manier waarop de Italiaanse organisatoren van het wereldkampioenschap voetbal in 1990 in samenwerking met de FIFA de distributie van toegangskaartjes via pakketreizen heeft geregeld kan niet door de beugel, zo stelt de Europese Commissie. Het heeft geleid tot een monopolie-positie voor een Italiaanse touroperator waardoor buitenlandse voetbalfans naar alle waarschijnlijkheid duurder uit zijn geweest dan noodzakelijk was.

De reden van de organisatoren de Italiaanse touroperator "90 Tour Italia' het exclusieve recht te geven kaartjes via pakketreizen te verkopen was om te voorkomen dat bij een wedstrijd fans van de elkaar bestrijdende teams in hetzelfde vak terecht zouden komen. De Commissie kwam na haar onderzoek op verzoek van een reisagent echter tot de conclusie dat ook een aantal andere touroperators uitstekend in staat was geweest aan deze veiligheidsmaatregel te voldoen.