Waigel: stop discussie over belastingverhoging

DÜSSELDORF, 28 OKT. De Duitse minister van financiën, Theo Waigel, vindt dat belastingenverhogingen ter financiering van de Duitse eenwording “een laatste middel” moeten zijn. Volgens hem moeten eerst alle mogelijkheden worden nagegaan om te snijden in de overheidsuitgaven.

De bewindsman deed zijn uitspraken vanmorgen tijdens het CDU-partijcongres. Hij vond dat de discussie over belastingverhoging onmiddellijk moet stoppen, omdat deze schadelijk is voor de economie. Waigel (CSU) legde in zijn rede een ander accent dan bondskanselier Kohl. De partijtop had deze week overeenstemming bereikt over een belastingverhoging in 1995. Kohl liet doorschemeren dat belastingverhoging wel eens eerder nodig kan zijn.

“Degenen die vragen om belastingverhoging in 1993 of 1994 miskennen volledig de prioriteiten van de conjunctuur en nemen onze economische toestand niet serieus”, aldus Waigel. Volgens hem moet de kwestie van de belastingen voor de verkiezingen van 1994 zijn opgehelderd, waarbij rekening moet worden gehouden “met de draagkracht van belastingbetalers en ondernemingen.” Hij onderstreepte dat kiezers nu al “woedend en met tandengeknars” reageren op de gedachte van hogere belastingen. Het Duitse kabinet zal volgens Waigel volgende week over uitgavenbeperking praten.

De vijf belangrijkste Duitse economische instituten hadden gisteren aangedrongen op vermindering van subsidies. Zij bepleitten ook renteverlaging door de Bundesbank om een neergang in de economie te voorkomen. In een ongekend kritisch rapport werd het monetaire beleid als te strak gehekeld. Volgens de "Vijf Wijzen' hanteert de Bundesbank de norm voor de geldgroei te stringent. De Bundesbank liet de vorige week verlaagde beleningsrente vanmorgen ongewijzigd. (Reuter, AFP)