Waalse groep weigert op bod BBL in te gaan

ROTTERDAM, 28 OKT. Grootaandeelhouder GBL van de tweede bank van België, Bank Brussel Lambert (BBL), wil niet ingaan op het overnemingsbod van Internationale Nederlanden Groep (ING) en zoekt naar een alternatief. GBL, een groep waar de Waalse industrieel Albert Frère de scepter zwaait, heeft dit gisteren gemeld bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

ING heeft in september laten weten een bod te willen doen van 3600 Belgische franc per aandeel op de Belgische bank. ING zelf is vorige week begonnen met een onderzoek naar de boeken van BBL. De verwachting is dat ING in december het prospectus gereed heeft en een bod zal doen. Internationale Nederlanden weigert commentaar op de nieuwe stap van GBL.

Zonder het 24 procents-pakket van GBL is het vrijwel onmogelijk voor ING de meerderheid in BBL te krijgen en dat is een voorwaarde die ING gesteld heeft. ING heeft nog een kleine 34 procent van de aandelen BBL nodig om aan die voorwaarde te voldoen.

GBL wil zelf BBL niet overnemen. De groep heeft bekend gemaakt het pakket aandelen vóór het eind van dit jaar te zullen verkopen. In september zag de groep bovendien af van het voorkeursrecht om een pakket van bijna 7 procent in BBL te kopen voor 3600 franc van een Italiaanse partij, precies evenveel als ING wil bieden.

Vanochtend bleek dat de winst van GBL in de eerste helft van dit jaar met 17 procent is gedaald van 6,01 miljard frank tot 5,03 miljard frank (275 miljoen gulden). De resultaten van GBL vielen analisten mee. De winstdaling is vooral toe te schrijven aan olieconcern Petrofina, waarin GBL een belang heeft van 27 procent. De goede resultaten van het omroepbedrijf Compagnie Luxembourgeoise de Telediffusion (CLT), voor 59 procent eigendom, zorgden voor gedeeltelijke compensatie.