Vrouwencondoom "even makkelijk als tampon'

ROTTERDAM, 28 OKT. Ongeveer honderdduizend pakjes van het vrouwencondoom Femidon liggen begin volgend jaar in de voorraadkasten van apothekers, drogisten en bij de Rutgers stichting. Het nieuwe condoom lijkt op het mannencondoom, maar het is twee keer zo dik, breder en langer.

Het (geurloze) vrouwencondoom bestaat uit een transparant zakje van 17 centimeter met aan weerszijden een ring. De binnenring, met een doorsnede van 5,5 centimeter, wordt gebruikt om het condoom in te brengen. De ring valt achter het schaambeen en houdt het condoom op de juiste plaats. De buitenring, met een doorsnede van zeven centimeter, blijft buiten de vagina.

In Zwitserland en Groot-Brittannië, waar het condoom onlangs op de markt is gebracht, waren de eerste voorraden snel uitverkocht. Anne Emans van de Rutgers stichting denkt dat het vrouwencondoom ook hier in een duidelijke behoefde zal voorzien. “Er komen bij de Rutgers stichting veel vrouwen die niet tevreden zijn met het anticonceptiemiddel dat ze gebruiken. Voor hen is het vrouwencondoom een welkome aanvulling.”

Emans onderstreept dat het vrouwencondoom de vrouw niet alleen controle geeft over haar vruchtbaarheid, maar ook over haar gezondheid. “Het beschermt tegen geslachtsziekten en aids.” Volgens de medewerkster van de Rutgers stichting is het condoom beslist niet alleen bedoeld voor vrouwen in de seksindustrie. Het vrouwencondoom is volgens de medewerkster van de Rutgers stichting gemakkelijk in te brengen (“Niet moeilijker dan een tampon”) en verstoort het vrijen minder dan een mannencondoom. Een nadeel noemt zij de prijs van het vrouwencondoom. “De condooms zullen ongeveer vijf gulden per stuk kosten. Met name voor jongeren zal dit een bezwaar zijn.”