Uitstel verzet tegen nieuwe belastingwet

AMSTERDAM, 28 OKT. Juridisch verzet tegen de invoering van de nieuwe Belasting op Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) op 1 januari 1993, is nog niet mogelijk. Pas als het huidige wetsvoorstel van kracht wordt, kan de Europese rechter worden ingeschakeld. Dat heeft een woordvoerder van de Rai dinsdag meegedeeld.

RAI en Bovag, twee belangenorganisaties in de autobranche, kondigden eerder deze maand aan zo mogelijk juridische stappen te ondernemen tegen het voornemen van staatssecretaris Van Amelsvoort van financiën om vanaf 1 januari een nieuw systeem van belasting in te voeren, waarbij onder meer milieunormen bepalend zijn voor de hoogte van de belasting. Die nieuwe BPM vervangt de huidige Bijzondere Verbruiksbelasting.

Volgens juridisch adviseurs die door RAI en Bovag zijn geraadpleegd, is het wetsvoorstel voor de BPM op een aantal punten waarschijnlijk strijdig met EG-richtlijnen.