SPLA meldt inname van grote stad

NAIROBI, 28 OKT. Opstandelingen in Zuid-Soedan hebben naar eigen zeggen in het weekeinde de stad Malakal ingenomen. Nog nooit eerder viel er zo'n grote stad in handen van het verzet. Malakal is de derde stad van Zuid-Soedan.

Anderhalve week geleden zetten de strijders van het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) de aanval in op Malakal. Een deel van het regeringsleger en andere para-militaire groepen sloten zich bij de rebellen aan. Het regeringsleger groef zich in bij de luchthaven. Deze regeringssoldaten zouden zich zaterdag hebben overgegeven.

De regering in Khartoum heeft weinig gezegd over de gevechten bij Malakal. Volgens de officiële spreekbuis Radio Omdurman is er slechts sprake van wat "criminele activiteit' bij Malakal. Volgens het SPLA bombardeerden regeringsvliegtuigen vorige week de stad.

Bij de gevechten zou het SPLA zes Iraanse militaire adviseurs hebben gevangengenomen. Een SPLA-bron in Nairobi zei gisteren dat bovendien enkele leden van de Palestijnse groep van Abu Nidal waren overmeesterd in Malakal. Iran levert Soedan wapenhulp, en er circuleren al geruime tijd berichten dat het ook een eenheid Revolutionaire gardisten heeft gestuurd. Het SPLA heeft beloofd de gevangengenomen Iraniërs en Palestijnen binnenkort aan de pers te tonen.